Search

Wassail

Wassail to napój, który od razu kojarzy się ze świętami i zimowym klimatem. Gorący, aromatyczny, pełen przypraw – cynamonu, goździków, imbiru – i słodkich nut jabłek oraz pomarańczy. W Anglii przez wieki był częścią bożonarodzeniowych tradycji, a jego nazwa nawiązuje do starodawnego toastu życzącego zdrowia i pomyślności. Dzisiaj wassail to prosty sposób, by wprowadzić do domu zapach świąt i umilić wieczór w chłodniejsze dni.

Składniki i czas przygotowania

  • 8 szklanek
    soku jabłkowego
  • 2 szklanki
    soku pomarańczowego
  • 0.5 szklanki
    soku z cytryny
  • 4 laski
    cynamonu
  • 12 całych
    goździków
  • 1/4 łyżeczki
    imbiru
  • 1/4 łyżeczki
    gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka
    rumu

Alkohol dodaj na końcu, gdy napój będzie już podgrzany, ale nie wrzący, aby uniknąć ulotnienia się aromatów i mocy. W wersji bezalkoholowej pomiń ten składnik – wassail i tak będzie pyszny!

Wassail - Przygotowanie drinka

  • 1
    W dużym garnku połącz sok jabłkowy, pomarańczowy i cytrynowy. Postaw na średnim ogniu.
  • 2
    Wrzuć laski cynamonu, goździki, mielony imbir i gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj powoli, aż napój zacznie delikatnie parować. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  • 3
    Gotuj na wolnym ogniu. Zmniejsz ogień i pozostaw napój na wolnym ogniu przez około 30–45 minut, aby przyprawy uwolniły swój aromat.
  • 4
    Dodaj alkohol (opcjonalnie). Jeśli chcesz, na koniec wlej rum, brandy lub bourbon i delikatnie wymieszaj. Podgrzewaj przez chwilę, ale nie dopuszczaj do wrzenia.
  • 5
    Podawaj od razu. Przelej wassail do kubków lub szklanek. Dla dekoracji możesz dodać plasterki pomarańczy lub jabłka oraz laskę cynamonu.