
Negroni należy do wąskiej grupy najsłynniejszych drinków z dodatkiem ginu, który charakteryzuje się ziołową nutą. Kompozycja uwodzi smakoszy słodkim smakiem z wyraźną nutą goryczy i często jest podawana w roli aperitifu. Drink zgrabnie łączy w sobie gin, gorzki likier i Martini, tworząc tym samym połączenie łagodnie pobudzające apetyt oraz dostarczające wiele przyjemnych doznań smakowych.
Składniki i czas przygotowania
- 60 mlcampari
- 60 mlginu
- 60 mlsłodkiego wermutu rosso
- 1-3plasterki pomarańczy
Negroni - Przygotowanie drinka
- 1Przygotuj shaker, umieść w nim wszystkie występujące w przepisie rodzaje alkoholu i delikatnie wymieszaj zawartość łyżką barmańską.
- 2Następnie, do szklanki przeznaczonej do whisky wrzuć kilka kostek lodu i wlej mieszankę, wieńcząc brzeg szklanki plastrem pomarańczy.
- 3Od tej chwili możesz już delektować się wyjątkowym smakiem gotowego Negroni.
Chociaż trudno w to uwierzyć, połączenie to powstało przypadkowo. Historia drinka Negroni zaczęła się w malowniczej Florencji w 1919 roku. Włoskim przysmakiem alkoholowym był wtedy drink Americano, którego bazą był słynny likier Campari. Hrabia Negroni, miłośnik mocniejszych trunków, poszukiwał oryginalniejszych smaków. Podczas podróży odkrył gin, który jego zdaniem doskonale komponował się z popularnym drinkiem. Przepis stworzył zaprzyjaźniony z Negronim barman, nadając mu nazwę na cześć hrabiego. Ciekawostką jest, że wśród ulubionych drinków Jamesa Bonda znajdowało się również Negroni. Jeśli chcesz zaimponować gościom swoją wiedzą i umiejętnościami barmańskimi, zaserwuj im Negroni przed daniem głównym. Po wypiciu tego drinka do ostatniej kropli, z pewnością zjedzą wszystko do ostatniego okruszka, czując się jak na obiedzie z królową.
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi