Historia Campari
Nazwa tego wyjątkowego trunku pochodzi od nazwiska jego producenta, którym był rodowity włoch Gaspare Campari. Swoje początki campari miało w 1860 roku, zdobywając niemal natychmiastową popularność na całym świecie, głównie dzięki swojej wszechstronności. Przejęcie marki przez Davide Campari, syna jej założyciela, przyczyniło się do wejścia tego trunku na salony, dzięki czemu stała się ona jednym z najbardziej pożądanych brandów. Wraz z upływem czasu, Campari wciąż kontynuuje swoją tradycję, zdobywając miłośników zarówno wśród znanych gwiazd, jak i każdego innego miłośnika wysokiej jakości alkoholu.
Z czego jest zrobione Campari?
Campari zalicza się do kategorii alkoholi bitter, czyli przygotowywanych tradycyjnie na bazie spirytusu rektyfikowanego bądź destylowanego z dodatkiem ziół, korzeni oraz owoców, w wyniku czego powstaje słodko-gorzki trunek. W przeszłości bittery produkowane były głównie w celach medycznych, ze względu na konserwujące właściwości alkoholu. Warto wiedzieć, że Włochy są prawdziwymi liderami, jeśli chodzi o produkcję bitterów – można śmiało powiedzieć, że jest to narodowy trunek Włochów.
Campari wyróżnia się jednak wśród innych trunków z tej kategorii nie tylko smakiem, ale i lekko czerwoną barwą. Co ciekawe, receptura Campari jest pilnie strzeżoną tajemnicą i jest niezmienna od momentu jego stworzenia. Obecnie jedynie 3 osoby na całym świecie wiedzą, jak dokładnie przyrządzany jest ten rodzaj alkoholu. Wiadomo jedynie, że do jego produkcji wykorzystuje się pomarańcze, jednak nawet znając wszystkie składniki Campari, niezwykle ciężko byłoby odtworzyć jego oryginalny smak, opracowany wiele lat temu przez Gaspare Campari.
Jak smakuje Campari?
Charakterystyczny smak Campari sprawia, że albo jest on kochany, albo nienawidzony. Jego wyrazisty aromat owoców i ziół sprawia, że jest to mocny alkohol o gorzkim smaku, który przełamuje jednak nuta słodyczy. Ze względu na to, trunek ten stanowi doskonale pobudzający apetyt aperitif. Intensywne doznania smakowe z pewnością przypadną do gustu miłośnikom wytrawnych trunków – na bazie Campari można bowiem stworzyć wiele ciekawych drinków, których przygotowanie jest szybkie, zaś ich smak zaskakujący.
Przepisy na najlepsze drinki z campari
Jeżeli poszukujesz wyjątkowych połączeń i pragniesz zaserwować swoim gościom koktajle z Campari, skorzystaj z naszych poniższych inspiracji! Z nami przygotujesz najlepszy drink dla siebie lub swoich bliskich!
Campari Orange – prosty drink z sokiem pomarańczowym
Campari orange serwowane z sokiem pomarańczowym jest jednym z najbardziej cenionych napojów alkoholowych, przygotowywanych na bazie tego słynnego włoskiego bittera. Aby go przygotować, będą ci potrzebne następujące składniki:
- 80 ml soku pomarańczowego
- 40 ml Campari
W szklance typu long umieść kilka kostek lodu. Następnie wlej Campari i dopełnij całość sokiem pomarańczowym. Najlepiej wlewać go powoli po ściance szklanki, aby utworzyć dwie warstwy z podanych składników. Finalnie gotowy napój możesz ozdobić skórką pomarańczową.
Drink z campari – orzeźwiający Campari Tonic z lodem
Campari tonic jest to niezwykle odświeżający drink z campari, który idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni, a także letnich imprez organizowanych w plenerze. Chcąc przywołać wakacyjny klimat, musisz mieć pod ręką:
- 40 ml Campari
- 80 ml toniku
- dwie ćwiartki limonki
- kilka kostek lodu
W szklance umieść kilka kostek lodu oraz cząstki limonki, wlej Campari i tonik. Gotowy koktajl wyróżnia się niezwykłą barwą, która wraz z orzeźwiającym smakiem podbije serce każdego, kto tęskni za wakacyjnym relaksem.
Americano – niezapomniany drink z wermutem
Jeżeli gustujesz w drinkach wyróżniających się bardziej wytrawnym smakiem, Americano to idealna propozycja dla ciebie. Finezja smaków, która zdominowana została charakterystyczną goryczką, z pewnością przypadnie ci do gustu. Do przygotowania tej mieszanki potrzebujesz:
- 30 ml Campari
- 30 ml słodkiego czerwonego wermutu
- wody gazowanej
Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, a następnie wlej Campari i wermut. Całość dopełnij wodą sodową. Na koniec, gotowego drinka możesz udekorować plasterkiem pomarańczy.
Drinki z Campari: Spritz
Spritz to zdecydowanie jeden z najsłynniejszych włoskich drinków, który szczególnie wspaniale smakuje sączony w ciepłe wieczory i w doborowym towarzystwie. Jeżeli chcesz odtworzyć ten przepis dla siebie i swoich przyjaciół, przygotuj:
- 45 ml Campari
- 75 ml prosecco
- 30 ml mocno gazowanej wody
- 1 pomarańczę
W szklance umieść lód, a następnie wlej kolejno Campari, prosecco oraz wodę. Całość dobrze ze sobą wymieszaj, dekorując gotowe drinki plasterkiem pomarańczy.
Drinki z Campari: Negroni Sbagliato
Jest to wariacja na temat klasycznego Negroni, której nazwę można dosłownie przetłumaczyć jako „Negroni zrobione przez pomyłkę”. W tym przypadku pomyłka barmana stała się jednak prawdziwym hitem, który pokochali nie tylko rodowici włosi, ale i reszta świata, ceniąca sobie wyjątkowy smak Campari. Aby przygotować tego drinka, potrzebujesz:
- 15 ml czerwonego Martini
- 15 ml Campari
- 15 ml prosecco
- 1 pomarańczę (do dekoracji) – ew. 20 ml soku pomarańczowego
- kilka kostek lodu
Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu i zalej je Campari, Martini i prosecco. Całość możesz delikatnie wymieszać i udekorować wedle uznania przy pomocy świeżej pomarańczy.