Lemoniada z Uozo

Uzo to esencja Grecji – aromatyczny likier anyżowy, który jedni kochają, a inni… po pierwszym łyku potrzebują chwili, by się z nim zaprzyjaźnić. Ale w tej wersji? To czysta przyjemność! Lemoniada z uzo to lekkie, letnie podejście do tego mocnego trunku – cytryna dodaje świeżości, mięta balansuje intensywność anyżu, a odrobina miodu sprawia, że całość przyjemnie otula podniebienie.
Jeśli chcesz poczuć klimat greckiej tawerny bez wychodzenia z domu – oto Twój bilet do śródziemnomorskiej rozkoszy. Yamas!
Składniki i czas przygotowania
- 75 mluozo
- 30 mlsoku z cytryny
- 1 łyżkamiodu
- 2 listkimięty
- 2-4 kostki lodulód
Lemoniada z Uozo - Przygotowanie drinka
- 1Przygotuj szklankę – wypełnij ją kostkami lodu, aby drink był odpowiednio schłodzony.
- 2Odmierz uzo – wlej do szklanki 75 ml uzo. Możesz wcześniej schłodzić butelkę w lodówce, aby drink był jeszcze bardziej orzeźwiający.
- 3Dodaj sok z cytryny – wlej 15-30 ml świeżego soku z cytryny, dostosowując ilość do preferowanej kwasowości.
- 4Opcjonalnie posłódź – jeśli chcesz złagodzić intensywny smak uzo, dodaj 1 łyżeczkę miodu, syropu z agawy lub syropu cukrowego i delikatnie wymieszaj.
- 5Dodaj miętę – wrzuć 1-2 listki świeżej mięty, a następnie lekko je muddluj (ugnieć), aby uwolniły aromat.
- 6Dopełnij wodą – możesz użyć wody gazowanej lub niegazowanej, aby rozcieńczyć smak według własnych preferencji.
- 7Delikatnie zamieszaj – użyj łyżki barmańskiej lub słomki, aby składniki dobrze się połączyły.
Udostępnij stronę
Autor
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi
Podobne wpisy