Search

Aperol Spritz to koktajl z prawdziwie włoskimi korzeniami. Jest to zdecydowanie najbardziej lubiany zwłaszcza przez mieszkańców Wenecji drink, który najchętniej spożywany jest w kawiarnianych ogródkach letnim późnym popołudniem.

Składniki i czas przygotowania

  • 75 ml
    prosecco
  • 50 ml
    aperolu
  • 25 ml
    wody gazowanej
  • 1 plaster
    czerwonej pomarańczy
  • według uznania
    lód w kostkach

Aperol Spritz - Przygotowanie drinka

  • 1
    Do kieliszka wrzuć sporą ilość kostek lodu - napój musi mieć naprawdę niską temperaturę.
  • 2
    W następnym kroku odmierz dokładną ilość prosecco i wlej go do kieliszka. Czynność powtórz z użyciem aperolu.
  • 3
    Na koniec dodaj mocno gazowanej i dobrze schłodzonej wody oraz plasterek pomarańczy, który zwieńczy gotowy napój, dodając mu wyjątkowego aromatu oraz cytrusowego posmaku.
  • 4
    W końcowej fazie liczyć się będzie wyłącznie słynne dolce far niente, czyli słodkie nieróbstwo.

Ten popularny drink miał swoje początki już w czasach napoleońskich, gdy wojska austriackie zdobyły północne tereny Włoch. Nieprzyzwyczajonym do wysokich temperatur żołnierzom wyjątkowo doskwierało pragnienie, dlatego często spożywali lokalne wina, które jednak zbyt szybko uderzały im do głowy. Chcąc osłabić ich działanie, do wina zaczęto dodawać gazowanej wody, a proces ten nazwano szprycowaniem. W późniejszym czasie patent ten rozpowszechnił się na tyle, że zaczęto stosować go również w innych przepisach na alkoholowe koktajle.

Co jednak sprawia, że Aperol Spritz jest tak wyjątkowy? Z pewnością jest to zasługa smaków, które łącząc się ze sobą przechodzą prawdziwą transformację - chociaż w drinku znajdziesz gorzkawy likier o ziołowym posmaku, to w połączeniu z winem musującym stanie się on znacznie lżejszy, przez co ma szansę przypaść do gustu nawet przeciwnikom Aperolu w wersji saute. Jeżeli brzmi to dla ciebie intrygująco, z łatwością możesz przyrządzić ten napój samodzielnie, korzystając z zawartego poniżej przepisu.