Z czym pić whisky?
Zadajesz sobie pytanie, czy whisky z colą to dobre połączenie? A może whisky z sokiem to lepszy pomysł? Zastanawia się nad tym dużo osób już od czasów komunizmu w Polsce, kiedy to ten alkohol był praktycznie niedostępny dla przeciętnego obywatela, a drinki z whisky były istną profanacją dla wielu osób. Aktualnie jednak zakup whisky nie stanowi żadnego problemu dla większości ludzi, jest powszechnie dostępny, dlaczego więc nie możemy delektować się nim na wiele sposobów? W końcu dobre drinki z whisky mogą naprawdę zaskakiwać! A im lepsza whisky, tym drinki na bazie tego alkoholu mogą być jeszcze lepsze!
Najpopularniejsze połączenia z whisky
Whisky z colą z kostkami lodu to najpopularniejszy drink, który jednocześnie jest bardzo udanym zestawieniem smaków. Nie jest to jednak jedyny przepis na drinki z whisky. Ten trunek możesz spożywać na znacznie więcej sposobów. Whisky możesz mieszać zarówno z napojami procentowymi, jak i bezalkoholowymi. Prosty drink z whisky możesz wykonać w kilka chwil – np. z dodatkiem wody, syropu cukrowego, likieru ziołowego, napoju gazowanego, syropu owocowego, z sokiem pomarańczowym, czy z sokiem jabłkowym.
Interesujące jest zwłaszcza połączenie whisky z wodą. To duet, który mocno zaskakuje, choć warto wiedzieć, że to idealne połączenie. Poleca się je zwłaszcza tym osobom, które uważają, że czysta whisky – czy to szkocka, irlandzka, czy amerykańska jest za mocna. Dodanie wody do whisky umożliwia również obniżenie zawartości alkoholu. Pamiętaj jednak o odpowiednich proporcjach, ponieważ możesz łatwo przesadzić z rozcieńczaniem. Poza tym, jeśli zdecydujesz się na whisky z wodą, użyj do tego wysokiej jakości wody mineralnej.
Z czym łączyć whisky?
Jakie są najlepsze przepisy na drinki z whisky? Ten popularny alkohol świetnie smakuje połączony z różnymi składnikami – m.in. z sokami i nektarami owocowymi. Tutaj możliwości masz wręcz mnóstwo! Możesz połączyć whisky ze świeżo wyciśniętym sokiem z czerwonych pomarańczy i dodać do tego syrop cukrowy lub zamiast tego wybrać kartonowy sok jabłkowy. To najczęściej wybierane połączenia, ale pamiętajmy, że każdy ma inny gust, dlatego warto wypróbować też inne warianty.
Mając ochotę na domowy drink z whisky, możesz sięgnąć także po syropy owocowe i barmańskie oraz likiery ziołowe. Ten trunek świetnie smakuje w połączeniu ze słodkim likierem pomarańczowym Blue Curacao czy likierem migdałowym Amaretto. Dobrym wyborem może być też ziołowo-korzenny likier Jägermeister, anyżowo-owocowo-ziołowa Sambuca lub likier Galliano.
Popularnym sposobem na drinki z whisky jest również łączenie trunku z popularnymi napojami gazowanymi. Nadaje się do tego nie tylko cola, ale również Sprite, tonik oraz 7UP. Są one idealnym pomysłem na szybkie i proste drinki z whisky na każdą imprezę!
Jaki wybrać sok do whisky?
Drinki z whisky bardzo często powstają z wykorzystaniem soków. Bardzo dobrze sprawdzają się zwłaszcza te świeżo wyciskane soki, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po soki w kartonie. Najpopularniejsze przepisy na drinki z whisky zwykle są z sokiem pomarańczowym oraz sokiem jabłkowym, ale możesz również dodać sok ananasowy, czy grejpfrutowy, dzięki czemu napoje alkoholowe zyskują wyrazisty smak. Do drinków z whisky można jednak użyć także nieco łagodniejszych soków – np. brzoskwiniowych, czy wiśniowych. Do podbicia akcentu i wykończenia drinka możesz dodać też kilka ml soku z cytryny.
W czym robić drinki z whisky?
Samą whisky podaje się w szklankach typu old fashioned. To specjalny rodzaj naczyń, w których bez problemu można serwować także ten trunek połączony z wodą, a także wiele innych klasycznych połączeń smakowych. Tego rodzaju szklanki wyróżniają się kanciastymi ściankami. I choć to właśnie one są najczęściej wybieranym typem szkła, to warto wiedzieć, że koktajle z whisky równie dobrze wyglądają w szkle kulistym, zwężającym się ku górze. Do degustacji drinków z whisky nadają się kieliszki tulipanowe lub koniakówki. Co więcej, do serwowania tych napojów można wykorzystać również zwykłe szklanki z grubszym dnem lub po prostu… kieliszek do martini!
Jaką wartość odżywczą i kaloryczność ma whisky?
Whisky jest jednym z najpopularniejszych alkoholi wysokoprocentowych. Ten alkohol o mocy 43% w 100 g dostarcza średnio 250 kcal, co jest jednoznaczne z tym, że to alkohol bardzo kaloryczny. Jeśli chcemy zmniejszyć tę kaloryczność, to warto pić whisky z lodem. Natomiast inne popularne połączenie, czyli whisky z colą będzie miało o wiele wyższą wartość energetyczną. Oprócz whisky, do najbardziej kalorycznych alkoholi należy gin, ajerkoniak, wódka biała oraz smakowa.
Jakie istnieją rodzaje whisky?
Whisky to alkohol, który można produkować za pomocą rozmaitych metod. Z tego względu na sklepowych półkach dostępne są różne rodzaje whisky, zaliczając do tego alkohole szkockie, amerykańskie i irlandzkie.
Szkocką whisky produkuje się w Szkocji ze słodu jęczmiennego (single malt). Czasem bywa także mieszana z whisky z innych zbóż (tzw. blended). Czas jej dojrzewania to średnio 3 lata w dębowych beczkach. Do najbardziej znanych gatunków single malt whisky zalicza się m.in. Ardbeg, Laphroaig, czy Glenfiddich. Jeśli natomiast chodzi o najbardziej znane blendy, to są nimi: Johnnie Walker, Ballantine’s i Grant’s.
Równie popularna jest whisky amerykańska, której proces produkcji przebiega w Stanach Zjednoczonych. Jest to alkohol, który powstaje z kukurydzy, żyta, pszenicy i jęczmiennego słodu. Dojrzewa przez co najmniej 2 lata w dębowych beczkach.
Drinki z whisky – popularne drinki
Niebawem szykuje Ci się duża impreza w gronie przyjaciół lub rodziny i chcesz wszystkich zaskoczyć, przygotowując drinki z whisky? Na pewno więc zadajesz sobie pytanie, jak robić drinki z whisky, które zachwycą wszystkich. Najlepszą opcją jest skorzystanie z poniższych przepisów na klasyczne, znane koktajle, które umożliwiają poznanie wielu twarzy whisky.
Manhattan
Pierwszym, najbardziej interesującym przepisem na smacznego drinka, jest Manhattan. Do jego przygotowania jest potrzebne:
- 40 ml whisky żytniej,
- 20 ml czerwonego wermutu,
- kilka kropli angostury,
- 5 kostek lodu.
Wystarczy, że do szklanicy lub wysokiego słoika włożysz lód i dodasz po kolei wszystkie składniki: whisky, wermut oraz krople angostury. Taką mieszankę należy dobrze wymieszać długą łyżką barmańską, przecedzić do kieliszka koktajlowego (najlepiej schłodzonego) i udekorować.
Irish Coffee
Szczególnie interesującą propozycją jest również drink Irish Coffee, do którego przygotowania potrzebne jest:
- 40 ml whisky irlandzkiej,
- 10 ml śmietanki,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 120 ml gorącej kawy.
Gdy już zakupisz te wszystkie składniki, wystarczy, że śmietankę umieścisz w zamrażalniku na kilka chwil, a do szklanki wsypiesz cukier, kawę i whisky. Po dodaniu tych składników musisz wszystko dokładnie wymieszać długą łyżką. Ostatnim etapem przygotowywania tego drinku jest polanie jego powierzchni zgęstniałą śmietanką.
Mojito whisky
Popularnym drinkiem jest także Mojito whisky. Jak go zrobić? Wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka składników takich jak:
- 50 ml bourbonu,
- łyżka cukru pudru,
- 10 ml wody niegazowanej,
- kilka listków świeżej mięty,
- pokruszone kostki lodu.
Dokładnie umyj i osusz listki mięty, włóż je do szklanki i rozgnieć. Uzupełnij szklankę cukrem pudrem, pokruszonym lodem, burbonem i całość wymieszaj długą łyżką.
Drink z whisky o słodko-gorzkim smaku
Kolejną propozycją jest zestawienie o słodko-gorzkim smaku. Zrobienie drinka w takim klimacie wymaga zaopatrzenia się w kilka składników takich jak:
- 50 ml whisky żytniej,
- 4-5 kropli angostury,
- 20 ml wody niegazowanej,
- pasek skórki z cytryny,
- kostka cukru,
- kostki lodu.
Przygotuj sobie szklankę i dodaj do niej kostkę cukru wraz z kroplami angostury. Następnie należy te składniki dobrze rozgnieść i uzupełnić naczynie lodem, wodą, whisky i cytryną. Na sam koniec wystarczy udekorować smaczny napój – np. wisienką.
Whisky sour
Orzeźwiająca propozycja na imprezę lub spotkanie w większym gronie? Whisky sour! To pyszny drink z whisky, do którego przygotowania potrzebujesz niewiele składników:
- 50 ml whisky amerykańskiej (może być bourbon),
- 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 20 ml syropu z cukru trzcinowego,
- 5 kostek lodu.
Lód umieść w shakerze, a następnie dodaj pozostałe składniki – wszystko razem dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę możesz od razu wlać do szklanki i ozdobić wisienką koktajlową.