Search

Whisky Sour

Drink Whisky Sour zaliczany jest do najbardziej klasycznych. Jak sama jego nazwa wskazuje, opiera się on na smaku whisky, zaś wzbogacają go słodko-kwaśne akcenty, dzięki czemu zdobył grono miłośników na całym świecie. Według krążących historii, jego początki sięgają 1870 roku, kiedy to podobno narodził się w Peru. Pewne jednak jest, że jeszcze na długo przed wymienionym rokiem, brytyjscy marynarze przyrządzali koktajl niezwykle podobny do Whisky Sour. W tamtym czasie, dodatek soku z cytryny bądź limonki dostarczał wilkom morskim cennej witaminy C, która była pożądana ze względu na ochronę zwłaszcza przed szkorbutem.

Składniki i czas przygotowania

  • 60 ml
    whisky
  • 15 ml
    syropu cukrowego
  • 30 ml
    soku z cytryny
  • 2 łyżki (ok.15g)
    białka kurzego jaja
  • 1-5
    kostki lodu

Polacane szkło do koktajlu: Tumbler

Whisky Sour - Przygotowanie drinka

  • 1
    Jajko dokładnie sparz wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnych bakterii zalegających na jego powierzchni.
  • 2
    Do shakera wlej kolejno whisky, syrop cukrowy, przecedzony przez sitko sok z cytryny oraz białko jaja.
  • 3
    Następnie wykonaj tzw. “Dry Shake” - wstrząsaj naczyniem energicznie przez 15 sekund, nie dodając do mieszanki lodu, dzięki czemu uzyskasz większą ilość pożądanej w przepisie piany.
  • 4
    Kiedy piana już się utworzy, dodaj lód i ponownie wstrząsaj shakerem przez 20 sekund. Po tym czasie przelej gotowy drink do szklanki i rozkoszuj się jego klasycznym, wyjątkowym smakiem.

Obecnie koktajl ten nie traci na popularności, choć spożywany jest bardziej dla przyjemności. Jest to prosty w przygotowaniu drink, który bez problemu możesz przyrządzić samodzielnie, trzymając się jego receptury. W jego przypadku niezwykle istotna jest baza, czyli dobrej jakości whisky – w oryginalnym przepisie zaleca się użycie bourbona bądź żytniej, amerykańskiej whiskey, jednak możesz wykorzystać również i swój ulubiony trunek.