logo

Cuba Libre

Myśląc o najsłynniejszym drinku z dodatkiem rumu, ciężko nie wspomnieć o legendarnym już Cuba Libre. To zdecydowanie jeden z ulubionych napojów z procentami imprezowiczów i to wcale nie tylko tych, którzy pochodzą z kolorowej i gorącej tytułowej Kuby. Niekiedy można się również spotkać z inną nazwą tego połączenia, która brzmi po prostu: rum and coke.

Składniki i czas przygotowania

  • 50 ml
    białego rumu
  • 120 ml
    coca-coli
  • 10 ml
    soku z limonki
  • według uznania
    kostki lodu
  • 2-4 ćwiartki lub plasterki
    limonki

Cuba Libre - Przygotowanie drinka

W przepisie, zamiast oryginalnej coca-coli możesz użyć również jej zamiennika, o ile bardziej ci on smakuje. Ważne jedynie, aby składniki były wysokiej jakości, dzięki czemu całość będzie smakować naprawdę wyśmienicie.

  • 1
    Początkowo musisz wyposażyć się w wysoką szklankę, o pojemności co najmniej 200 ml i wrzucić do niej kostki lodu.
  • 2
    Następnie wlej rum, sok z limonki i dopełnij całość coca-colą. Zamieszaj całość łyżką barmańską i na brzegu szklanki dodaj akcent w postaci cząstki limonki - możesz również wrzucić ją do drinka.

Już sama nazwa brzmi wyzwalająco, gdyż w dosłownym tłumaczeniu oznacza ona po prostu “wolna Kuba”. Początki swojej historii koktajl ten miał ok. 1900 roku w kubańskiej Hawanie, zaś utytułowany został na cześć walki o niepodległość kraju, jaka miała miejsce podczas wojny między Ameryką a Hiszpanią. Co ciekawsze, jednym z żołnierzy uczestniczących w wojnie był syn producenta słynnego rumu, Emilito Bacardi – dlatego też to właśnie ten trunek stanowi podstawę Cuba Libre. Popularność na świecie drink ten zdobył jednak dopiero w latach 40’, kiedy to grupa The Andrews Sisters wylansowała swój utwór o wdzięcznej nazwie “Rum and Coca-Cola".

Obecnie, tym z pozoru prostym połączeniem zachwycają się rzesze osób z każdego kontynentu i nawet jeżeli nie każdy miał okazję go spróbować, to zdecydowana większość spotkała się z nazwą tego drinka. Jeśli i tobie do tej pory Cuba Libre jedynie obiło się o uszy, najwyższa pora, abyś tej przyjemności dostarczył również swoim kubkom smakowym.