Sazerac

Sazerac to klasyczny koktajl pochodzący z Nowego Orleanu, który uchodzi za jeden z najstarszych drinków świata. Charakteryzuje go intensywny aromat i wyjątkowa głębia, wynikająca z połączenia whiskey z absyntem i bittersami.
Składniki i czas przygotowania
- 50 mlwhisky
- 1 kostkacukru
- 2-3 kroplePeychaud’s Bitters (lub Angostura)
- kilka mlabsyntu
- 1 skórkacytryny
- 1-4 kostkilodu
Sazerac - Przygotowanie drinka
- 1W oddzielnej szklance umieść kostkę cukru i nasącz ją bittersami. Rozetrzyj do uzyskania pasty.
- 2Dodaj whiskey i zamieszaj do rozpuszczenia cukru.
- 3drugiej szklance umieść odrobinę absyntu, rozprowadź nim wnętrze szkła (obracając), po czym wylej resztkę – zostaw tylko zapach
- 4Przelej mieszankę whiskey do „pustej” szklanki z absyntem (najlepiej schłodzonej).
- 5Udekoruj skórką z cytryny, uprzednio wyciskając olejki nad powierzchnią drinka.
Sazerac narodził się w połowie XIX wieku jako wariacja „whiskey cocktail”, pierwotnie na bazie koniaku Sazerac de Forge & Fils. W Nowym Orleanie funkcjonował nawet bar o nazwie „The Sazerac House”, który wypromował ten drink jako lokalny symbol.
Dziś uznaje się go za oficjalny koktajl miasta. Użycie absyntu nadaje mu wyjątkowego, anyżowego aromatu, który w połączeniu z bittersami tworzy niepowtarzalny profil smakowy. To napój celebracji, tradycji i charakteru.
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi