Search

Sazerac

Opublikowano: 20.06.2025

Sazerac to klasyczny koktajl pochodzący z Nowego Orleanu, który uchodzi za jeden z najstarszych drinków świata. Charakteryzuje go intensywny aromat i wyjątkowa głębia, wynikająca z połączenia whiskey z absyntem i bittersami.

Składniki i czas przygotowania

  • 50 ml
    whisky
  • 1 kostka
    cukru
  • 2-3 krople
    Peychaud’s Bitters (lub Angostura)
  • kilka ml
    absyntu
  • 1 skórka
    cytryny
  • 1-4 kostki
    lodu

Sazerac - Przygotowanie drinka

  • 1
    W oddzielnej szklance umieść kostkę cukru i nasącz ją bittersami. Rozetrzyj do uzyskania pasty.
  • 2
    Dodaj whiskey i zamieszaj do rozpuszczenia cukru.
  • 3
    drugiej szklance umieść odrobinę absyntu, rozprowadź nim wnętrze szkła (obracając), po czym wylej resztkę – zostaw tylko zapach
  • 4
    Przelej mieszankę whiskey do „pustej” szklanki z absyntem (najlepiej schłodzonej).
  • 5
    Udekoruj skórką z cytryny, uprzednio wyciskając olejki nad powierzchnią drinka.

Sazerac narodził się w połowie XIX wieku jako wariacja „whiskey cocktail”, pierwotnie na bazie koniaku Sazerac de Forge & Fils. W Nowym Orleanie funkcjonował nawet bar o nazwie „The Sazerac House”, który wypromował ten drink jako lokalny symbol.
Dziś uznaje się go za oficjalny koktajl miasta. Użycie absyntu nadaje mu wyjątkowego, anyżowego aromatu, który w połączeniu z bittersami tworzy niepowtarzalny profil smakowy. To napój celebracji, tradycji i charakteru.