logo

Pink Lady

Różowy drink, który powinna spróbować każda kobieta – Pink Lady, czyli koktajl alkoholowy na bazie ginu. Swój lekki, różowy kolor zawdzięcza dodatkowi grenadiny w połączeniu z… białkiem jajka. To niekonwencjonalny dodatek, który doskonale podkreśla smak drinka i delikatnie zmienia jego całą konsystencję. Niech nie zmyli Cię jednak jego piękna nazwa… Pink Lady ma bardziej wytrawny, wręcz cierpki smak niż możesz się spodziewać.

Składniki i czas przygotowania

  • 40 ml
    ginu
  • 1
    białko jajka
  • 20 ml
    soku z cytryny
  • 20 ml
    grenadiny

Jeśli nie lubisz smaku jajka, to zdecydowanie możesz go pominąć.

Pink Lady - Przygotowanie drinka

  • 1
    Przygotuj shaker
  • 2
    Dodaj kolejno gin, grenadinę oraz sok z cytryny
  • 3
    Na koniec dodaj białko jajka, zamknij shaker i dokładnie wstrząśnij

    Jeśli zdecydowałeś się na dodanie białka jajka, polecamy wstrząsać shakerem kilka sekund dłużej niż robisz to mieszając płynne składniki - w ten sposób będziesz miał pewność, że składniki dobrze się ze sobą połączyły.

  • 4
    Zawartość shakera wylej do szklanki razem z powstałą z białka jajka pianką
  • 5
    Drinka możesz ozdobić kawałkiem truskawki

Pink Lady to jeden z pierwszych "kobiecych drinków", który zyskał ogromną popularność wśród kobiet z wysokich sfer w latach 1930-1950. Powszechnie popularną opinią jest, że gin w tych czasach nie był najwyższej jakości i jego smak nie przypadł do gustu szczególnie kobietom, dlatego szukano najlepszych dodatków, które choć trochę zamaskowałyby zły i tani smak tego mocnego alkoholu. w ten oto sposób powstał drink o pięknej nazwie Pink Lady. 

Smak Pink Lady jest cierpki i bardziej wytrawny niż możesz się spodziewać po jego "delikatnej" nazwie. Mimo wszystko już po pierwszym łyku poczujesz doskonały balans mocnego alkoholu i delikatnej słodyczy grenadiny.