Search
Opublikowano: 18.09.2024 | Aktualizacja: 26.04.2025

Bombardino to prawdziwy rozgrzewający klasyk, idealny na chłodne wieczory. Ten włoski koktajl, łączący kremowy likier jajeczny z gorącą kawą i kroplą brandy, przynosi ciepło i poczucie luksusu z każdym łykiem. Został wymyślony w Alpach, gdzie narciarze szukają czegoś na rozgrzewkę po dniu spędzonym na stokach. Wzbogacony bitą śmietaną i posypany delikatną warstwą cynamonu, Bombardino to idealny sposób, aby dodać odrobinę włoskiego ciepła do każdego zimowego dnia.

Składniki i czas przygotowania

  • 100 ml
    likieru jajecznego, np. Advocaat
  • 50 ml
    brandy
  • 1 laska
    cynamonu
  • według uznania
    bita śmietana

Bombardino - Przygotowanie drinka

  • 1
    Podgrzewanie likieru - podgrzej likier jajeczny w rondelku na małym lub średnim ogniu, aż będzie ciepły, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  • 2
    Łączenie składników - Do odpornego na ciepło kieliszka wlej brandy, powoli dodaj ciepły likier jajeczny i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  • 3
    Dekoracja - Na wierzchu napoju umieść hojną porcję ubitej śmietany, a na koniec posyp wszystko cynamonem.

Bombardino, znany jako idealny napój rozgrzewający po dniu na stoku, to włoski klasyk, który łączy tradycję z nowoczesnością. Jego historia sięga 1972 roku, kiedy Aldo Del Bò, zarządca wyciągu narciarskiego w Livigno, po raz pierwszy zmieszał whisky lub brandy z gorącym zabaione, włoską wersją likieru jajecznego, dodając na wierzch warstwę ubitej śmietany. Bombardino szybko stało się kultowym koktajlem zimowym we Włoszech. Kluczowy składnik, zabaione, ma historię sięgającą 1533 roku, kiedy serwowano je na zimno na dworze Katarzyny Medycejskiej. Ten napój to prawdziwy rozgrzewający klasyk, idealny na chłodne wieczory. Włoski koktajl, łączący kremowy likier jajeczny z gorącą kawą i kroplą brandy, przynosi ciepło i poczucie luksusu z każdym łykiem. Wzbogacony bitą śmietaną i posypany cynamonem, Bombardino to idealny sposób, aby dodać odrobinę włoskiego ciepła do każdego zimowego dnia.