
Jeśli marzysz o drinku, który w jednej chwili przeniesie cię na tropikalną wyspę, nawet gdy za oknem pada deszcz, to Mai Tai jest idealnym wyborem. Ten koktajl to esencja kultury Tiki – połączenie rumu, likieru pomarańczowego, świeżego soku z limonki i syropu migdałowego, które razem tworzą wyjątkowy smak pełen egzotyki. Mai Tai, stworzony w latach 40. w Kalifornii, szybko stał się legendą, dzięki swojemu orzeźwiającemu charakterowi i historii, która kryje się za każdym łykiem. Wystarczy jedna szklanka tego drinka, aby poczuć się jak na piaszczystej plaży, niezależnie od pory roku.
Składniki i czas przygotowania
- 45 mljasnego rumu
- 45 mlciemnego rumu
- 60 mltriple sec
- 30 mlsoku z limonki
- 15 mlAmaretto
- 60 mlsoku ananasowego
- 30 mlsoku pomarańczowego
- 1 gałązkamięty
Mai Tai - Przygotowanie drinka
- 1Przygotuj wszystkie składniki i schłodzoną szklankę typu highball lub old fashioned.
- 2Wlej jasny i ciemny rum do shakera.
- 3Dodaj triple sec, świeżo wyciśnięty sok z limonki, Amaretto, sok ananasowy i sok pomarańczowy.
- 4Wypełnij shaker lodem.
- 5Mocno wstrząśnij shakerem przez 15-20 sekund, aby składniki dobrze się połączyły i schłodziły.
- 6Przelej zawartość shakera do szklanki wypełnionej lodem.
- 7Udekoruj drinka plasterkiem limonki, gałązką mięty lub kawałkiem ananasa.
- 8Podawaj od razu i ciesz się egzotycznym smakiem Mai Tai.
Brandy Alexander to wariacja starszego drinka Alexander, który powstawał pierwotnie na bazie ginu. Wersja z brandy zyskała szczególną popularność w USA w latach 30. i 40. XX wieku – była symbolem elegancji i stylu.
Według legendy drink został stworzony na weselu księżniczki Marii (córki króla Jerzego V), ale równie często przypisuje mu się nowojorskie korzenie. W kulturze masowej pojawiał się w filmach i serialach jako ulubiony koktajl kobiet – łagodny, ale z charakterem
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi








