Search

Bananowe Daiquiri to drink, który kojarzy się z ciepłym klimatem, wolnym popołudniem i lekką bryzą znad morza. Połączenie rumu, banana i limonki daje gładki, lekko słodki smak z delikatną nutą cytrusowej świeżości. Jest gęsty, naturalnie kremowy i dobrze schłodzony – idealny na lato. To klasyczna karaibska receptura, która sprawdza się równie dobrze przy basenie, jak i na domowym tarasie.

Składniki i czas przygotowania

  • 75 ml
    rumu
  • 50 ml
    likieru bananowego
  • 15 ml
    soku z limonki
  • 1 łyżka
    brązowego cukru
  • 1
    duży banan
  • 0.5 szklanki
    kostek lodu

Bananowa Daiquiri - Przygotowanie drinka

Bananowe Daiquiri to drink, który pewnie nigdy by nie powstał, gdyby nie nadmiar dojrzałych owoców na Wyspach Karaibskich. Banany szybko dojrzewają w tropikalnym klimacie, a lokalni barmani znaleźli sposób, by nie marnować tych najsłodszych – zaczęli je blendować z rumem i limonką. Tak powstała jedna z najbardziej kremowych wersji daiquiri, którą pija się do dziś, szczególnie na St. Thomas.

  • 1
    Schłodź szkło – Włóż kieliszek typu hurricane lub dużą szklankę do zamrażarki na kilka minut, aby drink dłużej pozostał zimny.
  • 2
    Przygotuj blender – Do kielicha blendera dodaj:

    - 75 ml rumu,
    - 50 ml likieru bananowego,
    - 15 ml  świeżo wyciśniętego soku z limonki,
    - (1 łyżka) jasnego brązowego cukru,
    - 1 duży, zamrożony banan (pokrojony na kawałki),
    - 120 ml (½ szklanki) kostek lodu.

  • 3
    Blenduj – Miksuj na wysokich obrotach przez około 30 sekund, aż całość będzie gładka i kremowa.
  • 4
    Spróbuj i dostosuj smak – Jeśli drink jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę rumu lub soku z limonki, aby go rozrzedzić. Jeśli chcesz bardziej słodki smak, dodaj odrobinę brązowego cukru.
  • 5
    Przelej do szkła – Wyjmij schłodzoną szklankę i wlej do niej gotowy koktajl.