Bananowa Daiquiri

Bananowe Daiquiri to drink, który kojarzy się z ciepłym klimatem, wolnym popołudniem i lekką bryzą znad morza. Połączenie rumu, banana i limonki daje gładki, lekko słodki smak z delikatną nutą cytrusowej świeżości. Jest gęsty, naturalnie kremowy i dobrze schłodzony – idealny na lato. To klasyczna karaibska receptura, która sprawdza się równie dobrze przy basenie, jak i na domowym tarasie.
Składniki i czas przygotowania
- 75 mlrumu
- 50 mllikieru bananowego
- 15 mlsoku z limonki
- 1 łyżkabrązowego cukru
- 1duży banan
- 0.5 szklankikostek lodu
Bananowa Daiquiri - Przygotowanie drinka
Bananowe Daiquiri to drink, który pewnie nigdy by nie powstał, gdyby nie nadmiar dojrzałych owoców na Wyspach Karaibskich. Banany szybko dojrzewają w tropikalnym klimacie, a lokalni barmani znaleźli sposób, by nie marnować tych najsłodszych – zaczęli je blendować z rumem i limonką. Tak powstała jedna z najbardziej kremowych wersji daiquiri, którą pija się do dziś, szczególnie na St. Thomas.
- 1Schłodź szkło – Włóż kieliszek typu hurricane lub dużą szklankę do zamrażarki na kilka minut, aby drink dłużej pozostał zimny.
- 2Przygotuj blender – Do kielicha blendera dodaj:
- 75 ml rumu,
- 50 ml likieru bananowego,
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- (1 łyżka) jasnego brązowego cukru,
- 1 duży, zamrożony banan (pokrojony na kawałki),
- 120 ml (½ szklanki) kostek lodu. - 3Blenduj – Miksuj na wysokich obrotach przez około 30 sekund, aż całość będzie gładka i kremowa.
- 4Spróbuj i dostosuj smak – Jeśli drink jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę rumu lub soku z limonki, aby go rozrzedzić. Jeśli chcesz bardziej słodki smak, dodaj odrobinę brązowego cukru.
- 5Przelej do szkła – Wyjmij schłodzoną szklankę i wlej do niej gotowy koktajl.
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi