Search

Jager z tonikiem

Jägermeister to likier, który budzi skrajne emocje – jedni uwielbiają jego głębię, inni podchodzą do niego z rezerwą. Ale w połączeniu z tonikiem? Tworzy zaskakująco pijalny, lekko wytrawny koktajl, w którym ziołowa słodycz Jägera spotyka się z orzeźwiającą goryczką chininy. Całość jest mocna, ale nieprzytłaczająca, a dodatek oliwki wprowadza ciekawy, delikatnie słonawy twist.

To propozycja dla tych, którzy szukają czegoś innego niż klasyczne long drinki – nietuzinkowego, ale banalnie prostego w przygotowaniu. Wystarczy lód, Jäger, tonik i dobra szklanka. Resztę załatwia chemia składników.

Składniki i czas przygotowania

  • 50 ml
    Jägermeister
  • 150 ml
    toniku
  • 2-4 kostki
    lodu
  • 2-4 sztuki
    zielonych oliwek

Jager z tonikiem - Przygotowanie drinka

  • 1
    Wypełnij szklankę lodem – użyj wysokiej szklanki typu highball i wrzuć do niej kilka kostek lodu, aby dobrze schłodzić drinka.
  • 2
    Wlej Jägermeister – odmierz 50 ml Jägera i wlej do szklanki. Możesz wcześniej schłodzić butelkę w zamrażarce, aby drink był jeszcze bardziej orzeźwiający.
  • 3
    Dodaj tonik – dopełnij drink 150 ml toniku, najlepiej wlewać go powoli po ściance szklanki, aby zachować bąbelki.
  • 4
    Delikatnie zamieszaj – użyj długiej łyżki barmańskiej lub mieszadła, ale nie przesadzaj – chcemy połączyć składniki, ale nie stracić gazu z toniku.
  • 5
    Dodaj oliwkę – wrzuć do szklanki zieloną oliwkę lub nabij ją na wykałaczkę i umieść na krawędzi szkła.
  • 6
    Podawaj i delektuj się – Jäger z tonikiem najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Możesz eksperymentować z ilością toniku, jeśli chcesz mocniejszy lub delikatniejszy wariant.