Search

Margarita

Opublikowano: 15.02.2022 | Aktualizacja: 26.04.2025

Margarita już od wielu lat podbija podniebienia smakoszy z wielu kontynentów swoim słodko-kwaśnym smakiem z nutką aromatu pomarańczy. Ową damę najczęściej można spotkać w duecie z kuchnią meksykańską pod wieloma smakowymi odsłonami.

Z powodzeniem możesz odtworzyć tą wyjątkową kompozycję korzystając z przepisu, który dla ciebie przygotowaliśmy – z jego pomocą poznasz właściwe proporcje składników i przygotujesz jeden z najpopularniejszych drinków na świecie.

Składniki i czas przygotowania

  • 60 ml
    tequili
  • 30 ml
    likieru Cointreau lub triple sec
  • 2 łyżki
    soku z cytryny
  • do udekorowania
    sól lub cukier

(przepis na 2 porcje)

Margarita - Przygotowanie drinka

Do przygotowania tego drinka przyda ci się szklanka na wysokiej nóżce.

Przyrządzając Margaritę, do crustowania możesz użyć również cukru – jest to opcja najczęściej stosowana w przypadku smakowych wariacji tego drinku, do którego można dodać niewielką ilość owocowego musu, na przykład z truskawek.

  • 1
    W pierwszej kolejności zamocz jej brzeg w soku z cytryny, a następnie zanurz go w soli.
  • 2
    Następnie, w shakerze wymieszaj likier z tequilą i delikatnie przelej zawartość do przygotowanej wcześniej szklanki.
  • 3
    Koktajl podawaj schłodzony, z ewentualnym dodatkiem niewielkiej ilości kruszonego lodu.

Brandy Alexander to wariacja starszego drinka Alexander, który powstawał pierwotnie na bazie ginu. Wersja z brandy zyskała szczególną popularność w USA w latach 30. i 40. XX wieku – była symbolem elegancji i stylu.
Według legendy drink został stworzony na weselu księżniczki Marii (córki króla Jerzego V), ale równie często przypisuje mu się nowojorskie korzenie. W kulturze masowej pojawiał się w filmach i serialach jako ulubiony koktajl kobiet – łagodny, ale z charakterem