Margarita

Margarita już od wielu lat podbija podniebienia smakoszy z wielu kontynentów swoim słodko-kwaśnym smakiem z nutką aromatu pomarańczy. Ową damę najczęściej można spotkać w duecie z kuchnią meksykańską pod wieloma smakowymi odsłonami.
Z powodzeniem możesz odtworzyć tą wyjątkową kompozycję korzystając z przepisu, który dla ciebie przygotowaliśmy – z jego pomocą poznasz właściwe proporcje składników i przygotujesz jeden z najpopularniejszych drinków na świecie.
Składniki i czas przygotowania
- 60 mltequili
- 30 mllikieru Cointreau lub triple sec
- 2 łyżkisoku z cytryny
- do udekorowaniasól lub cukier
(przepis na 2 porcje)
Margarita - Przygotowanie drinka
Do przygotowania tego drinka przyda ci się szklanka na wysokiej nóżce.
Przyrządzając Margaritę, do crustowania możesz użyć również cukru – jest to opcja najczęściej stosowana w przypadku smakowych wariacji tego drinku, do którego można dodać niewielką ilość owocowego musu, na przykład z truskawek.
- 1W pierwszej kolejności zamocz jej brzeg w soku z cytryny, a następnie zanurz go w soli.
- 2Następnie, w shakerze wymieszaj likier z tequilą i delikatnie przelej zawartość do przygotowanej wcześniej szklanki.
- 3Koktajl podawaj schłodzony, z ewentualnym dodatkiem niewielkiej ilości kruszonego lodu.
Brandy Alexander to wariacja starszego drinka Alexander, który powstawał pierwotnie na bazie ginu. Wersja z brandy zyskała szczególną popularność w USA w latach 30. i 40. XX wieku – była symbolem elegancji i stylu.
Według legendy drink został stworzony na weselu księżniczki Marii (córki króla Jerzego V), ale równie często przypisuje mu się nowojorskie korzenie. W kulturze masowej pojawiał się w filmach i serialach jako ulubiony koktajl kobiet – łagodny, ale z charakterem
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi








