Search

Margarita

Margarita już od wielu lat podbija podniebienia smakoszy z wielu kontynentów swoim słodko-kwaśnym smakiem z nutką aromatu pomarańczy. Ową damę najczęściej można spotkać w duecie z kuchnią meksykańską pod wieloma smakowymi odsłonami.

Z powodzeniem możesz odtworzyć tą wyjątkową kompozycję korzystając z przepisu, który dla ciebie przygotowaliśmy – z jego pomocą poznasz właściwe proporcje składników i przygotujesz jeden z najpopularniejszych drinków na świecie.

Składniki i czas przygotowania

  • 60 ml
    tequili
  • 30 ml
    likieru Cointreau lub triple sec
  • 2 łyżki
    soku z cytryny
  • do udekorowania
    sól lub cukier

(przepis na 2 porcje)

Margarita - Przygotowanie drinka

Do przygotowania tego drinka przyda ci się szklanka na wysokiej nóżce.

Przyrządzając Margaritę, do crustowania możesz użyć również cukru – jest to opcja najczęściej stosowana w przypadku smakowych wariacji tego drinku, do którego można dodać niewielką ilość owocowego musu, na przykład z truskawek.

  • 1
    W pierwszej kolejności zamocz jej brzeg w soku z cytryny, a następnie zanurz go w soli.
  • 2
    Następnie, w shakerze wymieszaj likier z tequilą i delikatnie przelej zawartość do przygotowanej wcześniej szklanki.
  • 3
    Koktajl podawaj schłodzony, z ewentualnym dodatkiem niewielkiej ilości kruszonego lodu.

W drinku o wdzięcznej nazwie Margarita główne skrzypce gra charyzmatyczna tequila, zaś cała kompozycja charakteryzuje się intrygującym, kwaskowatym smakiem. Jej korzenie sięgają Meksyku, gdzie za inspirację dla jej nazwy posłużyło ponoć imię kobiety, dla której drink ten został przygotowany po raz pierwszy w historii. Mniej ciekawą wersją, jednak bardziej prawdopodobną jest stwierdzenie, że Margarita zawdzięcza swoją nazwę innemu drinkowi. Koktajl ochrzczony uroczym mianem Daisy miał niezwykle podobny skład - zamiast jednak nielegalnego destylatu z agawy, jego bazę stanowiła brandy.