
Hugo to orzeźwiający drink, który zyskał ogromną popularność w ostatnich latach, szczególnie w okresie letnim. Jego historia sięga pięknych alpejskich regionów Włoch, gdzie po raz pierwszy pojawił się na początku XXI wieku. Wyróżnia się delikatnym, kwiatowym smakiem, idealnie łączy w sobie nuty białego wina, syropu z kwiatów bzu, świeżej mięty oraz soczystych cytrusów. Bez wątpienia, Hugo to doskonały wybór na letnie spotkania i eleganckie przyjęcia.
Składniki i czas przygotowania
- 120 mlbiałego wina
- 30 mlsyropu z kwiatów bzu
- 20 mlsoku z limonki
- 150 mlwody gazowanej
- mięta kilkaliści
- 1 plastercytryny
- 1 plasterlimonki
Hugo - Przygotowanie drinka
- 1Przygotuj szklankę i umieść w niej kostki lodu
- 2Ugnieć kilka liści mięty i wrzuć je do szklanki
- 3Dodaj plaster cytryny oraz limonki
- 4Wlej do szklanki syrop z kwiatów bzu oraz sok z limonki
- 5Wlej białe wino, a następnie wodę gazowaną.
- 6Zamieszaj drinka, aby składniki się połączyły.
Hugo to drink, który zyskał ogromną popularność w ostatnich latach, szczególnie w okresie letnim. Jego historia sięga pięknych alpejskich regionów Włoch, gdzie po raz pierwszy pojawił się na początku XXI wieku. Wyróżnia się delikatnym, kwiatowym smakiem, idealnie łącząc w sobie nuty białego wina, syropu z kwiatów bzu, świeżej mięty oraz soczystych cytrusów. Bez wątpienia, Hugo to doskonały wybór na letnie spotkania i eleganckie przyjęcia.
Hugo to drink, który z pewnością przypadnie do gustu osobom ceniącym subtelną słodycz i orzeźwiający smak. Jego zaletą jest nie tylko wyjątkowy smak, ale także prostota przygotowania i elegancki wygląd, który zrobi wrażenie na gościach. Białe wino dodaje drinkowi delikatnej musującej tekstury, współgrając z kwiatowym smakiem syropu z bzu. Świeża mięta i cytrusy dodają orzeźwienia, a woda gazowana sprawia, że Hugo staje się jeszcze lżejszy i bardziej orzeźwiający. Dzięki delikatnej słodyczy i orzeźwiającym cechom, świetnie sprawdzi się jako aperitif, ale również doskonale uzupełni lekko pikantne przekąski lub dania z owoców morza.
Przepis na drinka Hugo można modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji. Jeśli ktoś nie przepada za słodko-kwaskowym smakiem, można zredukować ilość syropu z kwiatów bzu, a dla bardziej wytrawnego efektu zastąpić część wody gazowanej winem musującym. Jeżeli chcemy zaserwować wersję bezalkoholową, można zastąpić wino białe bezalkoholowym winem musującym lub dodatkową porcją wody gazowanej. Dla tych, którzy pragną eksperymentować z dodatkami, warto wzbogacić drink o owoce sezonowe, takie jak maliny, truskawki czy jagody.
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi