Search
Opublikowano: 17.03.2022 | Aktualizacja: 26.04.2025

Aperol Spritz to koktajl z prawdziwie włoskimi korzeniami. Jest to zdecydowanie najbardziej lubiany zwłaszcza przez mieszkańców Wenecji drink, który najchętniej spożywany jest w kawiarnianych ogródkach letnim późnym popołudniem.

Składniki i czas przygotowania

  • 75 ml
    prosecco
  • 50 ml
    aperolu
  • 25 ml
    wody gazowanej
  • 1 plaster
    czerwonej pomarańczy
  • według uznania
    lód w kostkach

Aperol Spritz - Przygotowanie drinka

  • 1
    Do kieliszka wrzuć sporą ilość kostek lodu - napój musi mieć naprawdę niską temperaturę.
  • 2
    W następnym kroku odmierz dokładną ilość prosecco i wlej go do kieliszka. Czynność powtórz z użyciem aperolu.
  • 3
    Na koniec dodaj mocno gazowanej i dobrze schłodzonej wody oraz plasterek pomarańczy, który zwieńczy gotowy napój, dodając mu wyjątkowego aromatu oraz cytrusowego posmaku.
  • 4
    W końcowej fazie liczyć się będzie wyłącznie słynne dolce far niente, czyli słodkie nieróbstwo.

Brandy Alexander to wariacja starszego drinka Alexander, który powstawał pierwotnie na bazie ginu. Wersja z brandy zyskała szczególną popularność w USA w latach 30. i 40. XX wieku – była symbolem elegancji i stylu.
Według legendy drink został stworzony na weselu księżniczki Marii (córki króla Jerzego V), ale równie często przypisuje mu się nowojorskie korzenie. W kulturze masowej pojawiał się w filmach i serialach jako ulubiony koktajl kobiet – łagodny, ale z charakterem