Poncha

Poznaj przepis na Ponchę – tradycyjny drink z Madery, który zachwyca połączeniem rumu z trzciny cukrowej, miodu i cytrusów. Prostota składników i intensywny smak sprawiają, że ten napój od lat króluje na wyspie, będąc idealnym wyborem na każdą okazję.
Składniki i czas przygotowania
- 50 mlrumu
- 30 mlsoku z cytryny
- 50 mlsoku z pomarańczy
- 50 mlsoku z grejpfruta
- 1 łyżkamiodu
Poncha - Przygotowanie drinka
- 1Odetnij połówki cytryny, pomarańczy i grejpfruta, a następnie wyciśnij z nich sok. Odmierz 30 ml soku z cytryny, 50 ml soku z pomarańczy oraz 50 ml soku z grejpfruta.
- 2W małym naczyniu lub shakerze połącz 50 ml rumu, sok z cytryny, sok z pomarańczy, sok z grejpfruta i 1 łyżeczkę miodu pszczelego.
- 3Użyj długiej łyżki, aby energicznie wymieszać składniki. Mieszaj do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita mieszanka.
- 4Przelej gotową Ponchę do szklanki. Możesz podać ją bez lodu, aby zachować autentyczny charakter, lub dodać kilka kostek lodu wedle uznania.
Brandy Alexander to wariacja starszego drinka Alexander, który powstawał pierwotnie na bazie ginu. Wersja z brandy zyskała szczególną popularność w USA w latach 30. i 40. XX wieku – była symbolem elegancji i stylu.
Według legendy drink został stworzony na weselu księżniczki Marii (córki króla Jerzego V), ale równie często przypisuje mu się nowojorskie korzenie. W kulturze masowej pojawiał się w filmach i serialach jako ulubiony koktajl kobiet – łagodny, ale z charakterem
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi








