logo

Propozycja pełna bąbelków – Mimosa, czyli połącznie szampana z sokiem pomarańczowym. To jeden z najprostszych koktajli alkoholowych, do którego przygotowania potrzeba jedynie dwóch składników! W słonecznym kolorze Mimosy zdecydowanie zobaczysz lato, a smak bąbelków wprawi Cię szybko w szampański nastrój. Bez wątpienia poczujesz letnie wibracje w tym pełnym smaku i elegancji koktajlu.

Składniki i czas przygotowania

  • 1/2
    szampana/wina musującego
  • 1/2
    soku pomarańczowego
  • do dekoracji
    truskawka, albo kawałek pomarańczy

Mimosa powinna być podawana schłodzona, dlatego przed przygotowaniem, warto dobrze schłodzić zarówno sok pomarańczowy, jak i szampana.

Mimosa - Przygotowanie drinka

Aby poczuć orzeźwiający smak Mimosy, kieliszki do szampana warto chłodzić przez około 10-15 min w zamrażalniku.

  • 1
    Szklankę do szampana wypełniamy do połowy winem musującym lub szampanem
  • 2
    Dodajemy sok pomarańczowy do końca
  • 3
    Ozdabiamy truskawką, albo kawałkiem pomarańczy

Mimosa to idealna propozycja na letnie imprezy w ogrodzie. Podawana jest zazwyczaj na początku i służy jako aperitif, czyli napój alkoholowy, od którego rozpoczyna się posiłek lub przyjęcie.

Dodatkowo jeśli nie jesteś fanem taniego szampana, a tylko ten masz aktualnie w lodówce, to Mimoza będzie idealnym rozwiązaniem - gwarantujemy, że Twoje kubki smakowe oszaleją, a tańszy alkohol przestanie być problemem.