Search
Opublikowano: 15.09.2022 | Aktualizacja: 26.04.2025

Wariantów klasycznej margarity powstaje coraz więcej. Co powiecie na jej arbuzową wersję? Arbuzowa margarita to bogactwo słodyczy płynącej z arbuza, która doskonale łączy się z wyrazistym smakiem tequili. Ten drink to prawdziwe orzeźwienie w upalne dni! Wypróbuj!

Składniki i czas przygotowania

  • 2 ćwiartki
    arbuza
  • 50 ml
    tequili
  • 40 ml
    soku z limonki
  • 20 ml
    likieru pomarańczowego
  • 2 łyżeczki
    cukru brązowego
  • Do ozdoby
    Arbuz

Arbuzowa margarita - Przygotowanie drinka

  • 1
    Arbuza kroimy w kostkę, przesypujemy do shakera i dokładnie gnieciemy
  • 2
    Następnie dodajemy do shakera tequilę, sok z limonki, likier pomarańczowy i cukier brązowy
  • 3
    Zamykamy shaker i wstrząsamy przez 8-10 sekund
  • 4
    Szklankę otaczamy w soku z cytryny, a następnie w soli i przelewamy zawartość shakera
  • 5
    Drinka ozdabiamy kawałkiem arbuza

Brandy Alexander to wariacja starszego drinka Alexander, który powstawał pierwotnie na bazie ginu. Wersja z brandy zyskała szczególną popularność w USA w latach 30. i 40. XX wieku – była symbolem elegancji i stylu.
Według legendy drink został stworzony na weselu księżniczki Marii (córki króla Jerzego V), ale równie często przypisuje mu się nowojorskie korzenie. W kulturze masowej pojawiał się w filmach i serialach jako ulubiony koktajl kobiet – łagodny, ale z charakterem