Aperol Spritz

Aperol Spritz to koktajl z prawdziwie włoskimi korzeniami. Jest to zdecydowanie najbardziej lubiany zwłaszcza przez mieszkańców Wenecji drink, który najchętniej spożywany jest w kawiarnianych ogródkach letnim późnym popołudniem.
Składniki i czas przygotowania
- 75 mlprosecco
- 50 mlaperolu
- 25 mlwody gazowanej
- 1 plasterczerwonej pomarańczy
- według uznanialód w kostkach
Aperol Spritz - Przygotowanie drinka
- 1Do kieliszka wrzuć sporą ilość kostek lodu - napój musi mieć naprawdę niską temperaturę.
- 2W następnym kroku odmierz dokładną ilość prosecco i wlej go do kieliszka. Czynność powtórz z użyciem aperolu.
- 3Na koniec dodaj mocno gazowanej i dobrze schłodzonej wody oraz plasterek pomarańczy, który zwieńczy gotowy napój, dodając mu wyjątkowego aromatu oraz cytrusowego posmaku.
- 4W końcowej fazie liczyć się będzie wyłącznie słynne dolce far niente, czyli słodkie nieróbstwo.
Brandy Alexander to wariacja starszego drinka Alexander, który powstawał pierwotnie na bazie ginu. Wersja z brandy zyskała szczególną popularność w USA w latach 30. i 40. XX wieku – była symbolem elegancji i stylu.
Według legendy drink został stworzony na weselu księżniczki Marii (córki króla Jerzego V), ale równie często przypisuje mu się nowojorskie korzenie. W kulturze masowej pojawiał się w filmach i serialach jako ulubiony koktajl kobiet – łagodny, ale z charakterem
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi








