Search

Nalewki

Nalewki to jedne z najprostszych, a jednocześnie najbardziej aromatycznych domowych trunków. Przygotowuje się je z owoców, ziół i przypraw, które macerują się w alkoholu, nabierając głębi smaku. W tej kategorii znajdziesz sprawdzone przepisy na klasyczne nalewki, jak orzechówka czy pigwówka, ale też mniej oczywiste kompozycje. Jeśli chcesz zrobić własną nalewkę, wystarczy kilka składników, trochę cierpliwości i dobre proporcje.

nalewka z orzecha włoskiego obraz

Orzechówka to jedna z tych nalewek, które mają charakter – wyrazista, lekko gorzka, ale z delikatną nutą słodyczy. Robi się ją z zielonych orzechów włoskich,

nalewka z winogron obraz 1

Jasne winogrona w nalewkach to niedoceniany temat. Dają lżejszy, bardziej owocowy smak z lekką kwasowością, bez ciężkich tanin. Łatwiej je kontrolować – nie trzeba walczyć

nalewka z malin obraz 1

Malinówka to jedna z tych nalewek, które robi się szybko i bez kombinowania, ale jeśli myślisz, że każda smakuje tak samo, to jesteś w błędzie.

nalewka z pigwy obraz 1

Nalewka z pigwy to dla mnie konkret – aromatyczna, lekko kwaskowa, z delikatną nutą miodu, jeśli dobrze ją zrobisz. Ma jedną wodę – potrzebuje kilka

nalewka z aronii obraz 1

Aronia na surowo potrafi zniechęcić – cierpka, ściągająca, bezczelnie wymagająca. Ale w nalewce? Zamienia się w głęboki, pełen charakteru trunek, gdzie obok dymnej nuty pojawia

nalewka z wiśni obraz 1

Są trunki, które po prostu się lubi, i są takie, do których się wraca – nalewka z wiśniówki zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii. To