Skąd pochodzi Amaretto?
Alkohol ten swoje początki miał w Lombardii, a dokładnie mieście Saronno, gdzie rozpoczęła się jego produkcja. Nazwa nawiązuje natomiast do włoskiego zwrotu “amaro”, oznaczającego po prostu “lekko gorzki”. Jeśli wierzyć miejscowym legendom, Amaretto został podarowany malarzowi będącemu uczniem samego Leonarda da Vinci, Bernardino Luiniemu.
Pomysłodawczynią prezentu była urodziwa wdowa z miasta Saronno, która pozowała malarzowi do dzieła przedstawiającego wizerunek Madonny. Para obdarzyła się wzajemnie gorącym uczuciem, zaś gdy Bernardino musiał wyruszyć w dalszą podróż, wdowa przygotowała mu w prezencie na drogę jej autorski trunek, sporządzony na bazie migdałów i spirytusu. Niektórzy jednak twierdzą, że legenda została wymyślona wyłącznie na potrzeby działań reklamowych, a receptura Amaretto była jedną z najpilniej strzeżonych przez rodzinę di Soranno.
Właściwości Amaretto
Smak likieru Amaretto wyróżnia się połączeniem słodyczy z gorzką nutą, z wyczuwalnymi migdałami, ziołami bądź wanilią. Średnia objętość alkoholu w tym trunku waha się od kilkunastu do trzydziestu procent. Tym, co wyróżnia ten rodzaj alkoholu jest również jego piękny, bursztynowy odcień. W składzie tego likieru, oprócz migdałów, ziół i przypraw, znajdują się również orzechy, winogrona oraz pestki owoców, takich jak wiśnie, morele czy brzoskwinie, które zastosowane w odpowiednich proporcjach odpowiadają za jego charakterystyczny smak. Amaretto uznawany jest za najpopularniejszą markę likierów oraz klasyk stanowiący prawdziwą kwintesencję włoskiego smaku.
Przepisy na drinki z Amaretto
Likier Amaretto stanowi nie tylko doskonały dodatek do drinków – równie doskonale sprawdza się jako składnik dodawany do deserów, pitnej czekolady, a nawet herbaty czy kawy, czyniąc napoje niezwykle aromatycznymi i rozgrzewającymi. Jeżeli jednak chodzi o drinki z jego dodatkiem, wyśmienicie smakuje on w połączeniu 1:1 z sokami owocowymi, zwłaszcza wiśniowym i pomarańczowym. Lubianym miksem jest również Amaretto z colą serwowane w proporcji 1:2. Prawdziwi koneserzy tego alkoholu skupiają się jednak najczęściej na jego aromatach, popijając Amaretto solo, bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak wolisz wzbogacić jego smak za pomocą innych składników, poniżej znajdziesz kilka przepisów, które pozwolą ci przygotować najlepsze drinki z Amaretto w domowym zaciszu.
Drink pomarańczowy z amaretto
Jest to idealna propozycja dla miłośników słodyczy, doceniających również walory wizualne koktajlu. Tego rodzaju słoneczny drink przygotujesz szybko i w prosty sposób. Wyróżnia się on słodyczą pomarańczy, doskonale zrównoważoną przyjemnym migdałowym posmakiem Amaretto.
Do przygotowania potrzebujesz:
- 15 ml Amaretto
- 15 ml wina musującego
- 30 ml sok z pomarańczy
- kilka kostek lodu
Likier i sok pomarańczowy wymieszaj ze sobą dokładnie w shakerze. W szklance umieść kostki lodu, a następnie wlej mieszankę likieru z sokiem, na koniec dolewając wino musujące.
Drink Godfather – znane połączenie whisky z likierem
Połączenie to znane jest już od lat 70-tych, zaś rozsławione zostało przez filmowego Don Corleone, często sięgającego na ekranie po drinka przyrządzonego właśnie na bazie whisky i amaretto. Dzięki popularności “Ojca Chrzestnego”, drink ten stał się klasykiem w światowych barach – ze względu na prostotę przepisu, bez problemu przygotujesz go jednak samodzielnie w zaledwie kilka minut.
Składniki:
- 40 ml szkockiej whisky
- 20 ml likieru amaretto
Przepis jest niezwykle prosty – wystarczy jedynie wymieszać ze sobą dokładnie podane alkohole, a następnie przelać je do szklanki.
Drink Rafaello – słodki drin z Amaretto
Ten przepis to prawdziwy raj dla każdego, kto nie wyobraża sobie deseru bez swoich ulubionych łakoci o nazwie takiej samej, jak brzmi nazwa tego drinka. Jest to wyjątkowe połączenie słodkich likierów o kokosowym i migdałowym aromacie, które urzeka swoją niewinnością, umilając jednocześnie każde leniwe popołudnie.
Składniki:
- 40 ml likieru kokosowego
- 30 ml Bailey’s
- 20 ml Amaretto
- 30 ml mleka skondensowanego
- kilka kostek lodu
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
Umieść wszystkie składniki w shakerze i dokładnie wymieszaj. Brzegi kieliszków udekoruj wcześniej wiórkami kokosowymi, a następnie przelej napój do ich wnętrza, odcedzając go na sitku.