Jak ozdobić drinka? Sposoby na ozdobienie drinków
- Wojtek Piwowarski
- 4 lutego 2023
- 0 Comment
Masz zamiar zaskoczyć swoich gości niebanalnym sposobem podawania drinków, ale zależy Ci też na tym, aby miały one ciekawy smak? W takim razie powinieneś zainteresować się dwoma słowami – garnirowanie i crustowanie. Co to? Jakie są techniki garnirowania i crustowania? Jak ozdobić drinka, jak profesjonalny barman? Dowiedz się więcej!
Co to jest garnirowanie drinków?
Garnirowanie to po prostu sztuka dekorowania drinków przy zastosowaniu różnego rodzaju dodatków. Dzięki nim nawet proste koktajle wyglądają wyjątkowo i zachwycają doskonałym smakiem. Bardzo ważne jest jednak to, że garnirowanie to tylko forma dopełnienia i urozmaicenia drinka, zatem dodatki do drinka absolutnie nie mogą go przytłaczać.
Dekoruj drinki owocami i warzywami
Nie wiesz, jak udekorować koktajl? Wykorzystaj do tego owoce i warzywa!
Masz seler i ogórek? Zatem wiedz, że są to idealne dodatki do wielu koktajli, ale zwykle wykorzystuje je się do takich koktajli jak Le Citron Bloody Mary, czy Cucumber Fizz. Dobrym wyborem może być też sięgnięcie po plasterki jalapeño, co doda nieco pikanterii.
Świeże owoce zawsze są dobrym wyborem jako dekoracja drinków. Możesz je umieścić bezpośrednio w szklance, na brzegu lub ułożyć na szaszłykach na wierzchu szklanki.
Bardzo często dobrym wyborem jako dekoracja drinków są cytrusy. Soki z ich skórki to źródło doskonałego aromatu i złożoności, dzięki czemu drink otrzymuje nowy wymiar. Warto też wspomnieć o cierpkości cytrusów, która jest świetnym kontrapunktem dla słodyczy syropów i umożliwia na ostateczne zachowanie równowagi.
Kandyzowane owoce mogą być dobrą alternatywą dla tych świeżych. Użycie ich to metoda na wprowadzenie nieco słodyczy i sposób na zachowanie owoców w sezonie. To co, może zamiast świeżej pomarańczy, następnym razem sięgniesz po kandyzowaną skórkę pomarańczową podczas przygotowywania drinka Cosmopolitan?
Ciekawym urozmaiceniem może być też namoczenie owoców w wybranym likierze lub spirytusie tuż przed dodaniem ich do koktajlu. Dowód? Jest nim Sangria z krwistą pomarańczą.
Przyprawiaj drinki świeżymi ziołami
Zioła to rewelacyjne składniki smakowe i aromatyczne, które doskonale smakują w zestawieniu ze słodkimi i pikantnymi profilami smakowymi. Do tych najpopularniejszych, używanych do drinków, zalicza się m.in. miętę, bazylię, majeranek, czy lawendę – to one mogą rozjaśnić koktajle i pobudzić zmysły. Barmani dodają też rozmaryn czy tymianek – to zioła, które są świetnymi, aromatycznymi szpikulcami do owoców i mieszadełkami do koktajli, nadającymi im smak. Pragniesz posmakować słodkie, ziołowe połączenie smakowe w lekkim koktajlu? W takim razie możemy Ci polecić nasze propozycje na drinki z ginem.
Jako dodatków użyj liści i jadalnych kwiatów
Kwiaty do drinka to idealny pomysł, jeśli chcesz nadać mu elegancji. Zanim jednak zdecydujesz się na ich dodanie, to zyskaj pewność, iż są one bezpieczne do jedzenia. Do tych najpopularniejszych kwiatów zalicza się róże, orchidee, lawendę, czy bratki. Każdy z tych kwiatów może znacząco poprawić smak koktajlu Butterfly Martini. Jeśli natomiast chodzi o liście z owoców, to one też mogą stanowić fantastyczną dekorację. Znakomicie prezentują się liście limonki, natomiast liście ananasa (po przycięciu) są najlepsze, jeśli zależy nam na oszałamiającej prezentacji w takich drinkach jak np. French Mule.
Wykorzystaj sól, cukier i inne składniki
Nie od dziś wiadomo, iż w barach ozdabia się kieliszki solą i cukrem – ten sposób ozdoby wielu koktajli jest bardzo popularny. Słyszano także o wykorzystaniu takich składników jak np. ziarna kawy. Jednak miksolodzy idą jeszcze dalej. Obecnie koktajle często ozdabia się tymi odważniejszymi dekoracjami takimi jak np. faszerowane oliwki, czy marynowane, smażone lub suszone dodatki. Tego typu składniki dodają tekstury i zwiększają objętość napoju.
Lód zapewnia fantastyczny efekt
Czy można użyć lodu do dekoracji? Jak najbardziej! Ten składnik głównie znany jest ze swojej funkcjonalnej roli, ale może także zwiększyć atrakcyjność wizualną i przyjemność z picia drinka. Dodając do drinka kostki lodu wraz z przyprawami i kostkami mrożonych soków, możesz zagwarantować uderzające elementy wizualne i smakowe. Sięgając po duże kostki, masz pewność, że będą się one dłużej topiły i nie roztopią zbyt szybko napoju, a przy tym będą świetnie wyglądały w szklance. Wybierając długie pręty lodu, Twój drink zyska elegancki wygląd, natomiast lód kruszony wzmocni tropikalny klimat i nieco rozcieńczy słodki napój.
Drinka możesz ozdobić również szklanką!
Bambusowe szpikulce, metalowe mieszadła, a także inne przedmioty mogą być akcentem piękna. I choć trudno uznać technicznie szkło za dekorację, to jednak zdecydowanie warto je wybrać, by dodać blasku i zainteresowania. Postaw na kubki z motywem Tiki, fantazyjne flety i szklane naczynia w stylu vintage. Niekoniecznie musisz sięgać po drogie przedmioty, ale takie, które wywołają rozmowę.
Sprawdź też: W czym podawać drinki?
Crustowanie drinków – na czym polega i co zapewnia?
Istnieją także inne formy ozdabiania drinków, a kolejną jest tzw. crustowanie, czyli tworzenie niebanalnych dekoracji. To prosta technika dzięki której nawet bardzo prosty drink może wyglądać smacznie i profesjonalnie! To, co różni tę technikę od garnizowania, to jest to, iż polega ona na zanurzeniu krawędzi kieliszka najpierw w soku (np. z cytryny), a później w cukrze lub soli, dzięki czemu powstaje efekt szronu. Wpływa to głównie na lepszy wygląd drinka, ale także poprawia jego walory smakowe.
Jak zrobić crustę?
Jeśli chciałbyś przygotować podstawową crustę, to właściwie potrzebujesz do tego jedynie 2 składników – soku z cytryny lub limonki oraz cukru. Chcąc przygotować niektóre drinki (np. Margarita), możesz pokryć solą krawędź kieliszka bądź szklanki. Jest to składnik, który rewelacyjnie kontrastuje ze smakiem drinka, zapewniając mu wyrazistego charakteru.
Crustę możesz też przyrządzić innym sposobem, który polega na zwilżeniu krawędzi naczynia niedużą ilością likieru dodawanego do drinka, a następnie zanurzeniu w cukrze (który powinien mieć formę pudru lub kryształków). Alternatywą dla soku z cytryny lub likieru może być syrop cukrowy, bądź sok z grejpfruta lub pomarańczy.
Podczas tworzenia crusty bardzo ważne jest to, że ona powinna dodać drinkowi niebanalny wygląd i urok, ale powinna być też integralną częścią, więc koniecznie musi współgrać z koktajlem i tworzyć spójną całość, również pod względem smaku.
Jak natomiast zaromatyzować crustę do drinka? To nie jest trudne. Jeśli chcesz to zrobić, to możesz użyć mniej oczywistych dodatków takich jak np. kakao, cynamon, cukier z wiórkami czekolady, czy brązowy cukier trzcinowy.
Nie wiesz, jaki wybrać rodzaj crusty? Może zatem zainteresuje Cię mieszanka crust w ramach jednego drinka? Jeśli tak, to użyj 2-3 crust na jednym kieliszku. Wówczas będziesz miał gwarancję różnych doznań smakowych, w zależności od tego, z której strony będziesz pił drinka.
Ulepsz swoje umiejętności barmańskie z naszymi akcesoriami
Jeśli szukasz oryginalnych pomysłów na drinki na różne okazje, zapraszamy do zapoznania się z przepisami dostępnymi w naszym serwisie. Oprócz tego, oferujemy szeroki wybór akcesoriów barmańskich w naszym sklepie internetowym, dzięki którym możesz rozwijać swoje umiejętności w przygotowywaniu wyjątkowych drinków.
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi