Search

Z czym pić rum?

Połączenia aromatycznych alkoholi z napojami gazowanymi są często spotykane, jednak nie dotyczą one każdego trunku, ze względu na możliwość zgubienia ich naturalnego aromatu. W naszym artykule zapoznasz się bliżej z rumem oraz dowiesz się, z czym tworzy najlepszy duet.

Rum to trunek wytwarzany z melasy bądź soku z trzciny cukrowej, który tak jak inne alkohole, można pić bez żadnych dodatków. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy rum będzie się do tego nadawał. Jego zróżnicowane rodzaje zależne są od sposobu leżakowania, który ostatecznie definiuje jego smak i aromat. Rum aromatyzowany będzie doskonale smakował solo, podany wyłącznie z lodem, zaś złoty bądź ciemny sprawdzi się jako baza różnego rodzaju shotów.

Co warto wiedzieć o rumie?

Historia rumu miała swój początek w Indiach i Chinach, gdzie od początku trunek ten zdobył wielu miłośników. Następnie, ponoć za sprawą Arabów, dotarł on do Europy, gdzie jego produkcja ruszyła pełną parą, rozprzestrzeniając się również w Ameryce Południowej. Obecnie wytwarzany jest on w ponad 80 krajach, co ze względu na różnorodne metody fermentacji, mieszania oraz leżakowania sprawia, że możemy skosztować kilka jego wariantów smakowych. Rum charakteryzuje się ponadto solidną zawartością alkoholu, która wynosi od 37,5 do 81%.

Rum i jego rodzaje

Jeśli chcemy zacząć degustacje rumu i zabawy z różnymi wariantami drinków – warto zapoznać się wcześniej z jego rodzajami. 

Rum biały

Charakteryzuje go dość łagodny smak, dlatego też najczęściej stanowi bazę drinków. Proces jego starzenia trwa od roku do kilku lat, następnie zaś poddany jest filtracji, co pozbawia go koloru. Popularne białe rumy, jakie znajdziesz na sklepowych półkach, to: Bacardi Superior, Rubi Rey, Don Q Cristal, Oronoco i Diplomatico Rum Blanco;

 

rum bialy
ciemny rum

Rum ciemny

Może mieć barwę w kolorze jasnego złota bądź wręcz czarną. Najciemniejszy rum potrzebuje co najmniej kilku lat dojrzewania w dębowych beczkach, jednak dzięki temu charakteryzuje go niezwykle intensywny smak i aromat. Do najlepszych rumów w tej kategorii zaliczyć można: Bacardi Select, Bacardi Anejo, Diplomatico Anejo, Barcelo Dorado, El Dorado, Santa Teresa Selecto i Cruzan Estate Dark;

Rum złoty

Zgodnie z nazwą, posiada kolor złoty bądź bursztynowy, a jego dojrzewanie może trwać nawet kilkanaście lat. Często posiada aromat cytrusów, wanilii, kokosa, karmelu lub migdałów, co zależy od rodzaju beczek, w których odbywa się proces dojrzewania. Polecany jest on zwłaszcza do przyrządzania wyrazistych w smaku drinków. Złoty rum, którego warto spróbować, to: Maui Gold Rum, Appleton Special, Barcelo Dorado, 5 Doorly, Abuelo i Bermudez Ron Dorado;

złoty rum obraz
Rum czarny

Rum czarny

Rodzaj rumu produkowany z melasy, dojrzewający w zwęglonych beczkach, wyróżniający się wyjątkowo ciemnym kolorem. Najczęściej wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym. Do najlepszych można zaliczyć: Maui Dark Rum, Skipper Demerara, Woods 100 oraz Cruzan Black Strap;

Rum smakowy

Rum aromatyzowany między innymi suszonymi i świeżymi owocami, przyprawami korzennymi i wanilią, zaś najlepszymi w tej kategorii są: Capitain Morgan, Bacardi Limon, Pango, Sailor Jerry i Cruzan Mango;

Spiced Rum

Spiced Rum

W Europie określany jest jako napój spirytusowy, intensywnie przyprawiony. Szukając rumu tej kategorii, możesz skusić się na: Capitain Morgan Original Spiced, Bacardi Oakheart lub Rum Kraken;

Overproof Rum 

Trunek o zawartości alkoholu przekraczającej 50%, który szczególnie popularny jest na Karaibach. Do najlepszych można zaliczyć: Jamaica’s Wray oraz Nephew White Overproof;

Premium Aged Rum

Jeden z najbardziej ekskluzywnych trunków, które wyróżniają się wyjątkowym aromatem i niezwykle długim okresem dojrzewania. W tej kategorii, najlepszym można nazwać Appleton Estate 21, który posiada głęboką, ciemną barwę i składa się z rumów, jak sama nazwa wskazuje, dojrzewających co najmniej 21 lat.

Jak i z czym pić Rum?

Różnorodność rodzajów rumu sprawia, że można spożywać go zarówno solo, jak i z dodatkiem innych alkoholi oraz napojów. Najlepsi mistrzowie sztuki barmańskiej znają wiele wyśmienitych przepisów na drinki z rumem, które z powodzeniem można również przygotować samodzielnie we własnym domu.

Biały rum świetnie będzie komponował się jako dodatek do orzeźwiających drinków cytrusowych oraz w duecie ze słodko-kwaśnymi napojami. Do najbardziej znanych drinków na bazie białego rumu można zaliczyć zaś między innymi Daiquiri. Rum ciemny, ze względu na swój intensywny aromat, będą stanowiły idealną bazę nie tylko wyrazistych drinków, ale także mocno rozgrzewających napojów, polecanych w chłodniejsze dni.

Z lodem natomiast najlepiej smakować będzie spiced rum, który jednak równie dobrze komponować się będzie z dodatkiem ginger ale bądź zimnej coli. Wiekowe rumy premium należy spożywać podobnie jak whisky – w niewielkiej ilości i ewentualnie z dodatkiem kilku kostek lodu.

Podsumowanie

Rum to z pewnością trunek wart spróbowania w formie koktajlu bądź w wersji bez dodatków, wyłącznie z dodatkiem lodu. Ilość dostępnych rodzajów tego alkoholu sprawia, że większość smakoszy z pewnością znajdzie odpowiednią wersję dla siebie. Być może dając mu szansę, zostaniesz uwiedziony jego aromatem na tyle, że twoimi ulubionymi koktajlami staną się właśnie te, które opierają się właśnie na jego wyjątkowym smaku.