logo

Najlepsze drinki na jesienne wieczory – na poprawę nastroju jesienią i zimą

Jesienna słota i świadomość, że już wkrótce temperatury spadną poniżej zera to doskonały pretekst do zaszycia się w domowym zaciszu. Jak w prosty sposób podkręcić chłodne wieczory i odgonić niesprzyjającą aurę? Świetnym sposobem jest przygotowanie rozgrzewających drinków, które równie doskonale smakują zarówno podczas relaksujących chwil spędzonych w samotności, jak i spotkań z przyjaciółmi w mroźne zimowe wieczory. W dzisiejszym wpisie, poznasz najlepsze drinki na jesienne i zimowe wieczory!

Rozgrzewające drinki, które poprawią nastrój jesienią i zimą

Zobacz kilkanaście najlepszych przepisów na drinki, które świetnie sprawdzą się na jesienne wieczory.

1

Hot Buttered Rum – rozgrzewający drink z rumem na jesień

Chociaż w naszym kraju drink ten częściej kryje się pod doskonale znaną nazwą Grzaniec, to możesz spodziewać się go również zamawiając Hot Buttered Rum. Głównym składnikiem w tym przypadku jest rozgrzewający rum, który połączony z prawdziwym masłem i aromatycznymi przyprawami tworzy mieszankę wręcz idealną na mroźne wieczory.

Hot Buttered Rum obraz 1

Składniki:

  • 50 g masła
  • 40 ml ciemnego rumu
  • 100 ml wrzątku
  • 25 ml soku jabłkowego
  • 25 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczkę cukru trzcinowego
  • korzenne przyprawy (np. cynamon, goździki, kardamon)

Przygotowanie:

Rum i soki przelej do szklanki. W rondelku umieść masło, cukier i przyprawy. Zalej wszystko wrzątkiem i postaw rondel na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia i połączenia składników, cały czas je mieszając. Następnie przelej mieszankę do szklanki z pozostałymi płynami i wymieszaj całość. Na koniec możesz dodać więcej aromatu, posypując gotowego drinka cynamonem.

2

Doskonały grzaniec z cydru na zimę

To apetyczne połączenie łączące w sobie słodycz dojrzałych jabłek z korzenną nutą, przywodzącą na myśl zimowe klimaty. Jeżeli wolisz, cydr jabłkowy możesz zamienić na inny o dowolnym smaku, chociaż w tym przepisie zdecydowanie najlepiej postawić na tradycję.

grzany cydr obraz 1

Składniki:

  • 500 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 plasterki jabłka
  • skórka pomarańczy

Przygotowanie:

Cydr przelej do rondelka, dodaj do niego również cukier, korzenne przyprawy i skórkę pomarańczy. Napój podgrzewaj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając składniki. Po upływie tego czasu przecedź płyn do szklanki, a następnie dodaj do środka plasterek jabłka, dzięki czemu całość będzie prezentować się jeszcze bardziej apetycznie.

3

Glogg – grzane wino po szwedzku

Twoim ulubionym rodzajem trunku jest czerwone wino? W takim razie ten przepis na mroźne wieczory jest idealną propozycją dla ciebie. Klasyczny smak wina wzbogacony o korzenne dodatki to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych, a także doskonały sposób na poprawę nastroju, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Jeżeli zatem planujesz spotkanie z przyjaciółmi w mroźny wieczór, zadbaj o przednią atmosferę i zaserwuj każdemu z gości napój, dzięki któremu wspólny czas upłynie jeszcze przyjemniej. Czego potrzebujesz, aby przygotować Glogg?

Glogg obraz 1

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego wina półwytrawnego 
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 0,5 szklanki dowolnego alkoholu (np. wódki lub rumu)
  • 0,5 szklanki cukru
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 laski cynamonu
  • 5 nasion kardamonu
  • 10 goździków
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki blanszowanych migdałów
  • skórka pomarańczy

Przygotowanie:

Do rondelka przelej sok pomarańczowy i go zagotuj. Skórkę pomarańczy i imbir pokrój, laski cynamonu rozdrobnij, a następnie dodaj wymienione składniki wraz z kardamonem i goździkami do rondelka z sokiem, gotuj całość przez ok. 0,5 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu przecedź płyn do drugiego garnka, dolewając do gorącej mieszanki wybrany przez siebie alkohol i cukier. Podgrzej mieszankę, jednak uważaj, aby jej nie zagotować. W szklankach umieść rodzynki i zalej je czerwonym winem, a następnie uzupełnij gorącym napojem i wymieszaj ze sobą całość.

4

Hot Toddy – przepis na gorący drink

Drink o nazwie Hot Toddy to rozgrzewająca propozycja dla miłośników mocniejszych alkoholi. Ta prosta do przygotowania mieszanka na bazie whisky to doskonała propozycja na chłodne wieczory spędzane w domowym zaciszu w towarzystwie wciągającej lektury lub bohaterów ulubionego serialu. Niewielka ilość składników i czasu, jaki będziesz potrzebować do jego przygotowania sprawia, że świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy pewnego chłodnego jesiennego lub zimowego dnia znajomi zaskoczą cię niespodziewaną wizytą.

Hot Toddy - przepis na gorący drink obraz 1

Składniki:

  • 50 ml whisky
  • 20 ml płynnego miodu
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 6 sztuk goździków
  • plasterek cytryny

Przygotowanie:

Miód i whisky przelej do szklanki. Wrzuć do niej również plasterek cytryny, wbijając w niego uprzednio goździki. Wymienione składniki zalej następnie gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i rozkoszuj się smakiem gotowego drinka.

5

Ginger Fizz – imbirowe szaleństwo

Zima zdecydowanie kojarzy się z rozgrzewającymi korzennymi przyprawami, w tym imbirem, który zaskakuje lekko cytrusowym, a zarazem pikantnym smakiem. Ginger Fizz to propozycja dla fanów bardziej zdecydowanych doznań smakowych – drink ten jest nieoczywistym połączeniem prawdziwie ognistych składników z delikatnym prosecco, tworząc mieszankę, która z pewnością stanie się prawdziwym hitem każdej zimowej imprezy.

Ginger Fizz obraz 1

Składniki:

  • 30 ml żubrówki
  • 60 ml prosecco
  • 20 ml nektaru brzoskwiniowego
  • 15 ml syropu o smaku imbir-chili

Przygotowanie:

Przepis jest niezwykle prosty – wystarczy, że dokładnie połączysz ze sobą wszystkie składniki, a następnie przelejesz je do kieliszków od szampana, w których ta rozgrzewająca mieszanka będzie prezentować się wyjątkowo efektownie.

6

Grzane piwo – klasyk na jesień i zimę

To prawdziwy klasyk, dedykowany osobom ceniącym sobie smak dobrego piwa. Dodatki, jakie składają się na tą mieszankę sprawiają, że napój ten wspaniale smakuje zwłaszcza po zimowych szaleństwach, niespiesznie sączony przed kominkiem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować grzane piwo we własnym domu za każdym razem, kiedy aura za oknem nie sprzyja pozytywnemu samopoczuciu.

grzane piwo obraz 1

Składniki:

  • 1 litr piwa
  • 100 ml brandy
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 laskę cynamonu
  • 5 goździków
  • skórka z połowy cytryny
  • skórka z 2 mandarynek

Przygotowanie:

Do rondelka przelej piwo i pozostałe składniki. Pamiętaj, aby skórki cytrusów pozbawione były białej części, która posiada w sobie niepożądaną gorycz (możesz zetrzeć je np. przy pomocy obieraczki do warzyw). Podgrzewaj mieszankę do chwili całkowitego rozpuszczenia cukru stale ją mieszając i jednocześnie uważając, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Na koniec przecedź napój do szklanek, aby otrzymać klarowny płyn.

7

Whisky Sour – pomysł na rozgrzewający koktajl

Drinki z dodatkiem jajka kurzego nie zawsze muszą opierać się na popularnym adwokacie – Whisky Sour to feeria nieoczywistych smaków, które rozgrzeją największego zmarzlucha. Jeżeli więc zamiast znanych wszystkim klasyków szukasz nowych doznań, ten drink z pewnością przypadnie ci do gustu. Gwarantujemy, że mimo dodatku mroźnego lodu, ta mieszanka ma w sobie prawdziwy ogień.

whisky sour obraz 5

Składniki:

  • 40 ml whisky
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 białko jaja kurzego
  • 15 ml płynnego miodu
  • 3 krople octu balsamicznego
  • 1 cząstka cytryny
  • lód w kostkach

Przygotowanie:

W shakerze umieść białko, a następnie kolejno dodaj sok z cytryny, miód, ocet balsamiczny i jedną kostkę lodu – pamiętaj, że dodając więcej lodu, białko może się nie ubić. Potrząsaj energicznie zawartością przez dłuższą chwilę i gdy białko będzie już ubite, dodaj do całości więcej lodu oraz whisky. Następnie ponownie energicznie potrząsaj shakerem. Kiedy drink będzie gotowy, przelej go do szklanek wypełnionych częściowo lodem. Każdą z nich udekoruj dodatkowo cząstką cytryny, którą dla wzmocnienia aromatu mieszanki możesz również przetrzeć delikatnie brzeg szklanki.

8

Canchanchara – kubański rozgrzewający drink

Drink ten wywodzi się prosto z gorącej Kuby i tradycyjnie podawany jest w glinianych kubkach, zaś w jego składzie znajdują się rozgrzewający rum i słodki miód. Ciężko zatem zaprzeczyć, że ta mieszanka stanowi idealny sposób na poprawę humoru podczas mało sprzyjającej pogody panującej za oknem. Przygotowując tą mieszankę, przywołasz więc solidną dawkę słońca każdego deszczowego, jesiennego popołudnia

Canchanchara obraz 1

Składniki:

  • 50 ml rumu
  • 50 ml wody
  • 20 ml płynnego miodu
  • 10 ml soku z cytryny
  • cząstka cytryny
  • lód w kostkach

Przygotowanie:

Do szklanki przelej rum i sok z cytryny, dodaj miód i mieszaj, dopóki całkowicie się on nie rozpuści. Następnie wlej wodę i wrzuć kilka kostek lodu. Twój drink jest już gotowy – wystarczy jedynie, że udekorujesz go cząstką cytryny, dzięki czemu będzie prezentować się jeszcze bardziej efektownie.

Drinki i koktajle na każdą okazję

Oprócz drinków na jesienne i zimowe wieczory, na naszej stronie znajdziesz również doskonałe przepisy na drinki, na inne okazje. Posiadamy też sklep internetowy, w którym kupisz niezbędne akcesoria barmańskie, dzięki którym przyrządzisz wspaniałe drinki!