Jak zrobić nalewkę? Poradnik na domowy trunek
- Wojtek Piwowarski
- 7 listopada 2022
- 0 Comment
![jak zrobić nalewkę obraz 1](https://miksologia.pl/wp-content/uploads/2022/11/jak-zrobic-nalewke-obraz-1.jpg)
Domowej roboty trunki to wspaniały dodatek do drinków i alternatywa dla kupnych alkoholi. Od wielu lat prym pod tym względem wiodą nalewki, przyrządzane z różnorodnych składników, wyróżniające się dodatkowo nie tylko walorami smakowymi, ale i konkretnymi właściwościami. Warto również zaznaczyć, że proces przyrządzania domowych nalewek nie należy do skomplikowanych, dzięki czemu każdy może postarać się o karafkę pełną wyśmienitej, własnoręcznie przygotowanej nalewki.
Dlaczego warto przyrządzać nalewki?
Pomijając alkohole o wyjątkowo szlachetnym pochodzeniu, nalewki stanowią wyborny napój procentowy, który ciężko jest porównać do innych, ogólnodostępnych trunków. Przede wszystkim, wyróżniają je właściwości zdrowotne. Ich niepowtarzalny smak i fakt, że przygotowane zostały własnoręcznie sprawiają natomiast, że robią one duże wrażenie na gościach, których zdecydujemy się poczęstować kieliszkiem domowej roboty nalewki.
Jak zrobić nalewkę? Historia domowego trunku
![nalewka obraz 3](https://miksologia.pl/wp-content/uploads/2022/11/nalewka-obraz-3-1024x682.webp)
Produkcja domowego alkoholu, jeżeli chodzi o Polskę, rozpoczęła się bardzo dawno temu, jednak szczególną popularność zyskała ona w XVIII i XIX wieku. Początkowo nalewki przyrządzane były zwłaszcza z różnorodnych surowców roślinnych, tych samych, które służyły do wyrobu ówczesnych leków. Zgodnie z panującym w tamtych czasach przekonaniem, alkohol zawarty w napoju korzystnie wpływały na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, poprawiając między innymi ogólną odporność oraz usprawniając procesy trawienne. Mimo upływu wielu lat, nalewki wciąż są chętnie przygotowywane w wielu gospodarstwach domowych, zaś do ich wykonania najczęściej służą owoce, zioła, korzenie, a nawet niektóre odmiany kwiatów.
![](https://miksologia.pl/wp-content/uploads/2022/11/home-brewing.png)
Jak zrobić nalewkę domowej roboty – instrukcja
Obecnie w Internecie dostępne jest tysiące bezpłatnych przepisów, dzięki którym możesz w łatwy sposób spróbować swoich sił jako producent nalewek. Poniżej zamieszczamy nas sprawdzony sposób, na najlepszą nalewkę. Sprawdź, jak zrobić nalewkę!
Przygotuj składniki na nalewkę
Przygotowując nalewkę owocową, wybierz do niej wyłącznie świeże i dojrzałe owoce, które czarują swoim aromatem. Zdecydowanie warto z tego względu decydować się zwłaszcza na owoce sezonowe prosto z sadu. Do nalewki ziołowej warto natomiast użyć doskonałej jakości ziół, zebranych samodzielnie lub pochodzących od zaufanego zielarza. Warto pamiętać, że zioła przeznaczone na nalewkę nie mogą być zwietrzałe, zaś te korzenne powinny być w postaci stałej, co ułatwi późniejszy proces filtracji.
Wydryluj owoce
Owoce, których zamierzasz użyć do przygotowania swojej domowej nalewki, przed zalaniem alkoholem muszą zostać pozbawione pestek. Nie należy pomijać tego kroku, gdyż w pestkach znajduje się cyjanowodór, który jest szkodliwy dla organizmu. Chociaż duże pestki łatwo jest wyjąć samodzielnie, to do usuwania ich z mniejszych owoców, na przykład z wiśni, warto użyć drylownicy, która znacznie przyspieszy cały proces.
Sprawdź alkohol
Nie używaj zbyt mocnego alkoholu – warto wiedzieć, że za mocny alkohol hamuje proces oddawania przez składniki nalewki swoich aromatów, przez co finalnie będzie ona pozbawiona większości smaku. Najlepiej zalewać je spirytusem 70% w taki sposób, aby owoce lub zioła były nim całkowicie przykryte. Dobierając moc alkoholu, można kierować się zasadą, że im bardziej owoce użyte do nalewki są soczyste, tym mocniejszy może być użyty do procesu maceracji alkohol.
Wybierz metodę przygotowania nalewki
Sposoby przygotowania domowej nalewki – wśród nich można wyróżnić trzy podstawowe metody. Pierwszą z nich jest zalanie składników alkoholem, zlanie powstałego nalewu i zasypanie ich cukrem. Na koniec, powstały syrop należy natomiast połączyć z nalewem. Drugim sposobem jest zasypanie cukrem owoców, zlanie powstałego syropu, a następnie zalanie owoców alkoholem i połączenie uzyskanego nalewu z syropem. Trzecia metoda polega zaś na zasypaniu owoców cukrem i jednoczesnym zalaniu ich alkoholem – warto jednak w tym przypadku pamiętać o systematycznym potrząsaniu naczyniem, w którym znajdują się składniki na nalewkę.
Zalej alkoholem składniki
Maceracja to proces polegający na zmiękczaniu oraz ekstrakcji składników na nalewkę poprzez zalanie ich alkoholem – produkt otrzymany w ten sposób nazywany jest mianem nalewu. Domową nalewkę najlepiej jest przyrządzać w dużym szklanym i zamykanym naczyniu, w którym bez problemu pomieszczą się wszystkie składniki. Proces maceracji musi przebiegać w naczyniu szczelnie zamkniętym, które wypełnione jest przynajmniej w ⅔ ich pojemności. Macerowanie owoców powinno odbywać się w ciepłym i słonecznym miejscu – wtedy owoce uwolnią w pełni swój aromat. Ziołowe nalewki natomiast wymagają chłodnego i ciemnego pomieszczenia. Proces maceracji może trwać od kilku dni, do kilku miesięcy. Wszystko zależy zarówno od użytych składników, mocy alkoholu, jak i metody produkcji nalewki. Kiedy okres ten już upłynie, gotowy nalew należy zlać do innego naczynia, filtrując go przez gazę.
Uzyskaj syrop
Kiedy zlejesz gotowy nalew, owoce pozostałe w naczyniu zasyp cukrem bądź zalej miodem i odstaw je na ok. 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby co kilka dni potrząsać naczyniem, dzięki czemu cały proces będzie trwał krócej. Gotowy syrop przelej następnie do czystego naczynia.
Przygotuj nalewkę
Syrop należy połączyć z nalewem, dzięki czemu powstaje nalewka. Umieść napój w szczelnym szklanym naczyniu i odstaw do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, co pozwoli opaść wszelkim zmętnieniom na samo dno. Następnie płyn należy zlać do innego naczynia, filtrując go przez lejek, w którym znajdować się będzie gaza, bibułka filtracyjna bądź zwykły filtr do kawy. Finalnie przelej nalewkę do karafek lub butelek, w których będzie mogła spokojnie leżakować.
Daj odpocząć nalewce
Maturacja domowej nalewki – maturacja to proces dojrzewania nalewki, czyli jej leżakowania. Proces ten pozwala wydobyć pełnię smaku domowego trunku i powinien odbywać się w ciemnym pomieszczeniu o niższej temperaturze – najlepszym miejscem jest zatem piwnica lub spiżarnia.
Wygląd domowej nalewki
Przyrządzona samodzielnie nalewka musi wyróżniać się nie tylko bogatym aromatem, ale i estetyczną przejrzystością, która znacząco wpływa na walory wizualne domowego trunku. Dodatkowo możesz umieścić na butelce ozdobne etykiety, wskazujące na smak nalewki oraz rok jej produkcji;
![nalewka obraz 2](https://miksologia.pl/wp-content/uploads/2022/11/nalewka-obraz-2-1024x751.jpg)
Jak podawać nalewkę?
Nalewki z nutą słodyczy podaje się w temperaturze pokojowej, zaś te bardziej wytrawne będą zachwycały swoim smakiem, kiedy zostaną schłodzone do temperatury ok. 5-10 stopni Celsjusza. Serwując kilka rodzajów domowej roboty nalewek, przygotuj odpowiednią ilość kieliszków, odpowiadającą ilości znajdujących się na stole trunków oraz postaw dzbanek z wodą, dzięki której twoi goście będą mogli przepłukać kubki smakowe przed degustacją kolejnej nalewki. Nalewka domowej roboty niezwykle atrakcyjnie prezentować się będzie zwłaszcza w ozdobnej karafce, zaś do jej serwowania warto wybrać kieliszki na wysokiej nóżce, o maksymalnej pojemności 50 ml.
![jak zrobić nalewkę obraz 1](https://miksologia.pl/wp-content/uploads/2022/11/jak-zrobic-nalewke-obraz-1.jpg)
Nalewka gotowa? Sprawdź, nasze przepisy!
Mamy nadzieję (a wręcz jesteśmy pewni), że już wiesz, jak przygotować nalewkę! Jeśli masz chwilę jeszcze czasu, możesz zechcesz sprawdzić nasze inne przepisy na drinki lub zakupić kilka przydatnych akcesoriów barmańskich z naszego sklepu internetowego. Zapraszamy!
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi