Akcesoria barmańskie – 10 niezbędnych przyborów dla barmana
- Wojtek Piwowarski
- 18 marca 2022
- 0 Comment

Sztuka barmańska wymaga nie tylko umiejętności, ale i odpowiednich przyborów. Dowiedz się, które akcesoria powinny znaleźć się na twoim wyposażeniu, jeżeli zamierzasz rozpocząć swoją przygodę w roli profesjonalnego barmana!
Miksologia, oznaczająca sztukę komponowania koktajli, wymaga wiele nauki i praktyki. Jeżeli podjąłeś wyzwanie, jakim jest stanie się mistrzem sztuki barmańskiej, zapewne sam doskonale wiesz, że stworzenie doskonałego drinka nie zawsze jest dziecinnie proste. W tej kwestii nie może obyć się bez dwóch rzeczy: szerokiej wiedzy na temat alkoholi oraz właściwych przyborów, które często są niezbędne do przygotowania większości znanych i lubianych koktajli.
Niezbędne przybory barmańskie - TOP 10
Ilość dostępnych przyborów barmańskich jest naprawdę spora, jednak nie oznacza to wcale, że musisz mieć je wszystkie. W zależności od swojego stopnia zaawansowania w dziedzinie miksologii, możesz stopniowo poszerzać swój arsenał o kolejne akcesoria, które pozwolą przygotować ci coraz bardziej skomplikowane i wyrafinowane koktajle.
Poniżej wymieniliśmy 10 niezbędnych przyborów dla barmana, które doskonale sprawdzą się jako twoje podstawowe wyposażenie, pozwalające ci przygotować najpopularniejsze drinki dla siebie i swoich przyjaciół.

1. Shaker
W dziedzinie miksologii, shaker stanowi jedno z podstawowych akcesoriów każdego barmana. Jest to narzędzie niezbędne do prawidłowego łączenia składników koktajli, jak również schładzania ich przy niewielkim rozcieńczeniu oraz odcedzania. Warto wiedzieć, że shaker dostępny jest w kilku różnych wariantach, dzięki czemu można z łatwością dopasować go do poziomu umiejętności i osobistych preferencji. Do najbardziej znanych przyrządów tego rodzaju zaliczają się:
- Boston Shaker – jest on zdecydowanie najchętniej wybierany przez mistrzów sztuki barmańskiej. Charakteryzuje go dwuczęściowa konstrukcja, składająca się z wykonanego ze stali nierdzewnej kubka mikserowego (o pojemności zazwyczaj 800 ml) oraz szklanej szklanicy (450 ml);
- Cooler Shaker – szczególnie polecany dla barmanów stawiających swoje pierwsze kroki w dziedzinie przygotowywania koktajli. Składa się z trzech części: kubka, głowicy z sitkiem oraz głowicy. Ułatwia kontrolę podczas wstrząsania, zaś wbudowane sitko sprawia, że nie trzeba oddzielnie używać sitka, podczas rozlewania gotowego drinka;
- Shaker Tin Tin – jest to rodzaj shakera, który tworzą dwa metalowe kubki o zróżnicowanych pojemnościach. Metal sprawia, że doskonale sprawdza się on do szybkiego schładzania drinków;
- Shaker francuski – podobnie jak shaker Tin Tin, jest on szczególnie polecany do mocno schłodzonych drinków, ze względu na metalową konstrukcję. Składa się z wyłącznie z kubka mikserowego i głowicy.

2. Sito barmańskie
Sito barmańskie, zwane również sitem barowym bądź koktajlowym, jest niezbędnym narzędziem do oddzielania od siebie koktajlu od pozostałych składników, takich jak lód czy owoce. Używa się go zaraz po wymieszaniu ich ze sobą za pomocą shakera, który nie posiada wbudowanego sitka. Podobnie jak shaker, sito barmańskie także posiada kilka wariantów – należą do nich:
- Sito Hawthorne – konstrukcja składa się z tarczy, uchwytu i ząbków, które stabilizują osadzenie wykonanej z metalu sprężyny, odpowiadającej za dopasowanie sita do rozmiaru shakera bądź szklanicy;
- Sito Julep – składa się z uchwytu i osadzonej na nim tarczy odcedzającej, z wyglądu przypomina nieco klasyczny durszlak;
- Sito siatkowe (stożkowe) – używane jest zazwyczaj jako sito pomocnicze, trzymane pod pierwszym sitkiem. Składa się z drobnych oczek osadzonych na uchwycie i dostępne jest w kilku różnych rozmiarach oraz kształtach.

3. Łyżka barowa
Jest to wykonany ze stali nierdzewnej przyrząd, używany do bezpośredniego mieszania koktajli w kubku mikserowym bądź szklance. Jej spiralna budowa zapobiega łączeniu się nalewanych kolejno składników, dzięki czemu jest niezwykle pomocna przy tworzeniu warstwowych drinków. Inną funkcją łyżki barowej jest rola miarki, umożlwiającej dokładne dozowanie niewielkich ilości na przykład syropów smakowych. Łyżka jest znacznie dłuższa od standardowego sztućca, w związku z czym umożliwia mieszanie napoju w wysokich i wąskich szklankach. Również i w tym przypadku spotkasz się z kilkoma rodzajami tego przyrządu, do których należą łyżki:
- Europejska – jej trzon zakończony jest płaskim krążkiem, ułatwiającym tworzenie kilku warstw z kolejno dolewanych składników, a także rozgniatania kostek cukru oraz listków mięty;
- Amerykańska – w większości przypadków posiada trzon zakończony wykonaną z gumy, kolorową nakładką, służącą do zakrycia końcówki łyżki i ochrony rąk barmana. Łyżka tego rodzaju posiada skręt wyłącznie w środkowej części;
- Japońska – końcówka tej łyżki zakończona jest łezką bądź widelcem.

4. Jigger (miarka barowa)
Miarka barowa to kolejne z niezbędnych narzędzi profesjonalnego barmana. Jak można się domyślić, odpowiednie proporcje składników to klucz do sukcesu, jeżeli chodzi o przygotowanie doskonałego drinka. Jigger przeważnie składa się z dwóch czasz (jedna z nich ma dwukrotnie większą pojemność). Najczęściej można spotkać miarki o pojemności 20 – 40 ml i 25 – 50 ml. Na rynku znajdują się również miarki jednoczęściowe, które nie tylko mają zróżnicowaną pojemność, ale i kształt oraz ogólny wygląd.

5. Muddler (moździerz)
Moździerz służy do rozgniatania oraz rozcierania owoców oraz ziół, które stanowić będą składnik drinka. Muddler może być zakończony gładką bądź ząbkowaną głowicą, zaś materiał, z którego się go wykonuje, to stal nierdzewna, tworzywo sztuczne, a nawet drewno.

6. Nalewak
Przy jego pomocy precyzyjnie nalejesz napój, zapobiegając przy tym jego rozlaniu oraz przelaniu. Nalewak wyglądem przypomina rurkę, która może być wykonana z metalu bądź plastiku i osadzona jest na gumowej nakładce. Narzędzie to wyposażone jest w odpowiedni mechanizm kontrolujący przepływ płynu, dzięki czemu może się ona wydostać z butelki jednakowym strumieniem.

7. Wyciskacz do owoców cytrusowych
Sok wyciśnięty z cytrusów stanowi składnik wielu koktajli, dlatego też jednym z niezbędnych narzędzi używanych przez barmanów jest ręczny wyciskacz do owoców cytrusowych. Jest on niewielkich rozmiarów i może być wykonany ze szkła, stali bądź tworzywa sztucznego. Przy jego pomocy szybko wyciśniesz świeży sok z cytryny, limonki czy grejpfruta.

8. Szczypce i szufelka do lodu
Drinki w większości serwuje się w wersji schłodzonej, dlatego też często znajdziemy w nich dodatek lodu. W celu zachowania higieny podczas pracy, używa się specjalnych szczypiec bądź szufelki, ułatwiającej dodawanie lodu kruszonego bądź w postaci kostek.

9. Szklanica barowa
Naczyniem, które ułatwia mieszanie drinków przed rozlaniem ich do kieliszków, jest właśnie szklanica. Najczęściej ma ona większą pojemność, przekraczającą 500 ml. Posiada również specjalny rowek, umożliwiający przelanie zawartości do szkła w precyzyjny sposób.
10. Pozostałe akcesoria

Oprócz wyżej wymienionych przyrządów barmańskich, na twoim wyposażeniu powinny znaleźć się inne, niezbędne akcesoria, w tym:
- otwieracz do butelek,
- korkociąg do wina,
- obieraczka do warzyw,
- dekoracyjny nóż Zester do obierania skórek z cytrusów,
- widelczyki do cytrusów,
- małej wielkości tarka,
- lejek,
- mieszadła, słomki i pozostałe elementy dekoracyjne.
Odpowiednio dobrane przybory sprawią, że znacznie lepiej odnajdziesz się w roli barmana i będziesz w stanie przygotować doskonałe drinki w profesjonalny sposób. Na początku warto więc zaopatrzyć się w wyżej wymienione elementy, z czasem powiększając swoją kolekcję o coraz bardziej zaawansowane przyrządy, które przydadzą ci się, gdy wzniesiesz swoje umiejętności barmańskie na wyższy poziom.
Wojtek Piwowarski
Jestem barmanem z kilkuletnim doświadczeniem. Uwielbiam tworzyć nowe, oryginalne koktajle i dzielić się nimi z innymi. Po pracy lubię spędzać czas na sportowo lub z przyjaciółmi