Search

Bloody Marry (Krwawa Marry)

Bloody Marry znana w Polsce również jako Krwawa Marry to pikantny drink z wódką, sokiem pomidorowym i różnymi przyprawami, to świetna propozycja na wieczorne spotkanie ze znajomymi lub relaksujący drink po ciężkim dniu. Co ciekawe, Bloody Mary ma również swoje miejsce w historii, gdzie zdobywała sobie wielu fanów na przestrzeni lat. Poznaj przepis na tego drinka!

Składniki i czas przygotowania

  • 50 ml
    wódki
  • 100 ml
    soku pomidorowego
  • 15 ml
    soku z cytryny
  • 1 łyżeczka
    sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka
    sosu Tabasco
  • 1 szczypta
    soli
  • 1 szczypta
    pieprzu
  • 1 szczypta
    papryki wędzonej (opcjonalnie)
  • 2-4 kostki
    lodu

Do dekoracji można użyć: łodygi selera, oliwki, plaster cytryny i krewetki. Krewetki można też podać obok do drinka. 

Bloody Marry (Krwawa Marry) - Przygotowanie drinka

  • 1
    W shakerze lub dużym kielichu umieść lód, do połowy napełniając pojemnik.
  • 2
    Dodaj wódkę, sok pomidorowy, sok z cytryny, sos Worcestershire oraz sos Tabasco.
  • 3
    Wsyp szczyptę soli, pieprzu oraz papryki wędzonej (opcjonalnie). Jeżeli lubisz bardziej wyraźne smaki, możesz dodać więcej przypraw według własnego uznania.
  • 4
    Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką barmańską lub wstrząśnij shakerem przez około 15-20 sekund, aby składniki dobrze się połączyły i drink się schłodził.
  • 5
    Przelej koktajl przez sitko barmańskie do kielicha typu Highball napełnionego lodem.
  • 6
    Napełnij shaker kostkami lodu, a następnie mocno wstrząśnij przez około 10-15 sekund, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • 7
    Udekoruj drinka łodygą selera, plasterkiem cytryny, oliwkami lub krewetkami (opcjonalnie). Podawaj z grubą słomką.

Bloody Mary to elastyczny koktajl, jego smak można łatwo dostosować do własnych preferencji, dodając więcej lub mniej pikantnych przypraw. Właśnie dlatego, istnieje wiele wariantów tego drinka, takich jak Red Snapper z ginem zamiast wódki, czy Virgin Mary - wersja bezalkoholowa.

Bloody Mary zdobyło również opinię drinka na "kaca" z powodu zawartości soku pomidorowego, który dostarcza organizmowi witamin, minerałów i elektrolitów. Nie ma jednak naukowych dowodów potwierdzających, że naprawdę pomaga w walce z objawami kaca, ale bez wątpienia może przynieść ulgę, dzięki swym "energicznym" składnikom.

Warto zwrócić uwagę na dekorację Bloody Mary, która stała się wręcz elementem sztuki. Niektóre bary i restauracje prześcigają się w pomysłach, serwując drink z bogatą oprawą wizualną, włączając w to krewetki, plasterki bekonu, oliwki i inne. 

Historia drinka Bloody Marry (Krwawa Marry)

Początki Bloody Mary sięgają lat 20. XX wieku, choć dokładne źródło jego powstania jest przedmiotem dyskusji.

Najbardziej popularna teoria mówi, że drink został stworzony przez francuskiego barmana Fernanda "Pete" Petiot w słynnym paryskim barze Harry's New York Bar. W tamtych czasach, bar ten przyciągał liczne gwiazdy i arystokrację, a więc drink mógł liczyć na wyjątkowe grono smakoszy. Według tej wersji, Fernand Petiot eksperymentował z różnymi składnikami, starając się stworzyć koktajl, który równoważyłby smak wódki z innymi, bardziej wyrazistymi nutami. Ostatecznie, połączenie soku pomidorowego, pikantnych sosów i przypraw okazało się strzałem w dziesiątkę, dając życie drinkowi, który zna dzisiaj cały świat.

W latach 30. XX wieku, Petiot przeniósł się do Nowego Jorku, gdzie został barmanem w prestiżowym barze King Cole w hotelu St. Regis. W Stanach Zjednoczonych Bloody Mary zyskało jeszcze większą popularność, ewoluując i zyskując nowe warianty, takie jak wspomniane wcześniej Red Snapper czy Virgin Mary.

Inna ciekawostka dotyczy samej nazwy drinka. Istnieje kilka teorii dotyczących jej pochodzenia, ale jedna z nich mówi, że Bloody Mary nawiązuje do krwawych rządów angielskiej królowej Mary I Tudor, która była odpowiedzialna za prześladowanie protestantów. Jednak nie ma jednoznacznych dowodów, które by potwierdzały tę teorię.